Patrimonio pro futuro ocenilo obnovu Vyšebrodského kláštera i záchranu Hartenbergu

Nejpodařenější obnovou prošel podle Národního památkového ústavu klášter ve Vyšším Brodě, konkrétně jeho vstupní věž s unikátními renesančními vraty. Ocenění Patrimonio pro futuro se uděluje i za záchranu ohrožené památky, jaká se podařila na hradě Hartenberg. Jeho majitel vytvořil vlastní stavební huť, kde s obnovou pomáhají nezaměstnaní z okolí i dobrovolníci z celého světa. V kategorii prezentace historických památek ocenili památkáři spolek oživující Josefovskou pevnost.

Při obnově vstupní věže do Kláštera ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku byly nalezeny původní dveře a na své místo se tak mohla vrátit autentická vrata. Ta ležela pozapomenutá na půdě kláštera.

Téměř 400 let stará malovaná vrata s rožmberskými pětilistými růžemi byla objevena na základě fotografie z 80. let, jedno jejich křídlo v určité době sloužilo také jako pracovní ponk. „Renesanční vrata takové kvality jsou opravdu unikátní v celé republice,“ uvedl Martin Tomášek z Národního památkového ústavu (NPÚ) s tím, že originál vždy památkáři cení více než sebepodařenější repliku.

Cenu Patrimonio pro futuro dostala záchrana středověké tvrze nebo oprava renesančních vrat (zdroj: ČT24)

Zvláštní ocenění si každoročně zaslouží záchrana ohrožené památky. V této kategorii letos NPÚ ocenil Hrad Hartenberg v Hřebenech v západních Čechách. Hrad z 12. století začal po zestátnění v roce 1945 chátrat a jeho zkázu málem dokonaly úmyslně založené požáry.

Záchrany se ujal Bedřich Loos - obnovu zahájil tradičními postupy a technologiemi a u hradu dokonce založil novodobou stavební huť. Kromě toho zaměstnává obtížně zaměstnatelné lidi z okolí a zároveň pravidelně pořádá mezinárodní pracovní tábory.

Hrad Hartenberg
Zdroj: ČT24

V kategorii prezentace historických památek ocenil NPÚ činnost spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV, jehož členové od roku 1994 obnovují unikátní dělostřeleckou pevnůstku včetně souvisejících konstrukcí. Oživují vojenské tradice Josefova a popularizují vojenskou historii. „Občanská společnost si vzala za své pomoci části josefovského pevnostního systému a dělá to dlouhé roky a dobře,“ zdůvodnil Tomášek.

Barokní pevnost Josefov
Zdroj: Jiří Berger/ČTK

Svého favorita mezi projekty obnovy a prezentace památek vybírala i veřejnost. Nejvíce hlasů získala obnova středověkého hradu Templštejna u Jamolic. Hrad koupil v roce 2011 současný vlastník, kterému se s použitím tradičních postupů a materiálů podařilo uchovat ruinu mimořádné památky v co nejvíc autentické podobě.

Zřícenina hradu Templštejn
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Mimořádné projekty obnovy ocenila rovněž generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková, kterou v loňském roce zaujala obnova tvrze v Sudkově Dole na Vysočině a tvrzi v Hradeníně u Kolína.

Hradenínskou tvrz ze 14. století získalo v roce 2012 v havarijním stavu Regionální muzeum v Kolíně. Během tří let dokázalo staticky zajistit věž, rekonstruovat mansardovou střechu, obnovit dřevěný strop předposledního patra a konsolidovat historické omítky.

Tvrz Hradenín
Zdroj: Sdružení historických sídel

Osobností památkové péče se stal profesor na fakultě architektury ČVUT Jiří Škabrada, který se věnuje ochraně vesnických sídel a lidové architektury.

Které památky byly na ceny Patrimonio pro futuro nominovány?