Ztracené v Mnichově má najít filmový Oscar

Trailer: Ztraceni v Mnichově (zdroj: ČT24)

Cenu pro nejlepší cizojazyčný film v 89. ročníku filmových Oscarů se za českou kinematografii pokusí získat Ztraceni v Mnichově. Absurdní komedii podle scénáře a v režii Petra Zelenky vybrala jako nejlepšího kandidáta Česká filmová a televizní akademie. Snímek vznikl v koprodukci České televize.

Ztraceni v Mnichově získali dva České lvy a také tři Ceny české filmové kritiky, které snímek dokonce označily za nejlepší film roku 2015.  

„Petr Zelenka natočil neotřelý, vtipný a chytrý film. Svým tématem a originálním zpracováním velice dobře rezonuje i se zahraničním publikem. Vzbudil mimořádný ohlas například na BFI London Film Festivalu a dostal se do užšího výběru na European Film Awards,“ uvedl k šancím Ztracených na úspěch producent filmu David Ondříček.

Komedie se často na hranici absurdity vyrovnává s takzvaným mnichovským komplexem českého národa. Několik dějových linií rozehrává kolem devadesátiletého papouška, který kdysi patřil Édouardu Daladierovi, jednomu ze signatářů mnichovské dohody. Utahuje si z filmařů, z českých i francouzských předsudků, a hlavně z jednostranného výkladu historie.

K americkému Oscarovi ještě evropský

Českého kandidáta na Oscara vybírali akademici ze 49 hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Velké šance měly také Rodinný film česko-slovinského režiséra Olma Omerzua, manipulativní Učitelka Jana Hřebejka, sociologické drama Nikdy nejsme sami Petra Václava a psychologický příběh inspirovaný případem české vražedkyně Já, Olga Hepnarová.

Celovečerní filmový debut Tomáše Weinreba a Petra Kazdy o Hepnarové je spolu se Ztracenými v Mnichově také v nominacích na takzvané evropské Oscary. V dokumentech o stejné ocenění bojuje Mallory, časosběrný dokumentární snímek Heleny Třeštíkové.

Nominace na americké Oscary budou vyhlášeny 24. ledna příštího roku, vítězové pak pozlacené sošky převezmou 26. února v Los Angeles.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.