Za svobodné Brno. Do města se vrátilo gestapo

Vzniká dokument o Brně za protektorátu (zdroj: ČT24)

Na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity se vrátilo gestapo. Důvodem je polohraný dokument Za svobodné Brno, který v ulicích města i v historických budovách natáčí brněnské studio České televize. Připomenout chce nejen konec druhé světové války, ale i atmosféru poválečného a rozvráceného města.

Záběry protektorátního Brna vznikaly i na zadním schodišti budovy České televize. „Je to krásná funkcionalistická budova, stála tu už během druhé světové války, takže také pamatuje všechny ty složité děje, které tu probíhaly,“ připomněl režisér Pavel Jirásek. 

Filmoví příslušníci gestapa poté zamířili do sídla jeho někdejšího velitelství – na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Stejně jako za protektorátu hlídala její vchod říšská orlice.

Scénář podle deníku

Hranými scénami chce režisér do snímku dodat dramatické okamžiky, které v minulosti nikdo nezdokumentoval. Například příjezd tří sovětských tanků do Brna tři dny před osvobozením města.

Příchod sovětské armády do Brna 26. dubna 1945
Zdroj: ČTK

Dokumentaristé čerpají z dobových zápisků. „Při rekonstrukci událostí vycházíme z knihy tehdy známého novináře Bedřicha Golombka, což byl kolega Rudolfa Těsnohlídka v redakci Lidových novin. Vedl si pečlivý deníkový záznam po celou okupaci i během osvobození,“ upřesnil režisér. 

Snímek Za svobodné Brno ale nemá být jen o bojích a střelbě, rád by především zachytil, jak okupace proměnila atmosféru města Brna, kde vedle sebe do té doby žily různé národnosti – Němci, Židé a Češi.