44 let učení (se). Milota Havránková a její studenti zaplňují bílá místa fotografie

Fotografka Milota Havránková se ve své tvorbě nikdy nebála experimentu a změny stylu. Jako profesorka také ovlivnila několik generací umělců. Kreativní komunikaci Miloty Havránkové a jejích studentů připomíná výstava v pražské Leica Gallery. Svým názvem říká, že zaplňuje Bílá místa slovenské fotografie.

Milota Havránková (* 1945) je výraznou experimentátorkou česko-slovenské inscenované fotografie. Věnuje se užité, módní i reklamní fotografii. Výstava představuje studentskou tvorbu patnácti slovenských fotografů, kteří prošli ateliéry, jež vedla od roku 1972 po současnost.

K zásadním patří především její působení na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, ve stejném městě učila na Střední škole uměleckého průmyslu a pedagogem byla i na Akademii umění v Banské Bystrici.

Prostřednictvím studentských děl fotografů, jako je Richard Bolčo, Jana Hojstričová, Marko Horban nebo Mária Šimková, koncepce výstavy poukazuje na vývoj média fotografie v jednotlivých obdobích a na jednotlivých školách.

Fotografie je fenomén, který má tendenci se velmi měnit. Když přišel digitál, úplně smazal základní pojem o fotografii, muselo se k ní přistupovat úplně jiným způsobem. Ale aby se základ fotogenie a vůbec osobního přístupu neztratil, na to jsem dávala vždykcy velký důraz.
Milota Havránková

Bílá místa slovenské fotografie mohou návštěvníci v Leica Gallery objevovat do 20. listopadu. Součástí výstavy je také ukázka textilního designu, který Milota Havránková se studenty vytvářela.

Rozhovor s Milotou Havránkovou (zdroj: ČT24)