V módě nezáleží, odkud kdo je, ale odkud co je

Martina Špetlová a Zhanna Belskaya na Prague Fashion Week (zdroj: ČT24)

Jedna se narodila v Čechách a proslavila v Londýně. Druhá je původem z Kazachstánu, ale svoji oděvní značku založila v Česku. Návrhářky Martinu Špetlovou a Zhannu Belskayu spojuje vášeň pro oděvní desing. Představily ho na právě končícím Prague Fashion Weeku.

Zhanna Belskaya žije v Česku od deseti let. Vysokou školu vystudovala v Itálii, pracovala pro světové módní domy v Miláně i Paříži. „Podle mě nejsou hranice. Nesnažíme se naše věci kategorizovat pro určitou ženu z určité kultury nebo určité země,“ přiznává, že její kosmopolitní zkušenost se promítla i do její tvorby. Se spolužačkou založila vlastní módní značku. 

„Počítáme se k občanům světa, jsme multikulturní. Zkušenost, kterou jsem získala ve Francii, Itálii i v Čechách i to, že pocházím z Kazachstánu, má vliv na to, jak tvoříme,“ dodává.

„Mělo by nám záležet na tom, jak se co vyrábí“

Podobnou zkušenost má česká módní designérka Martina Špetlová. Už osmnáct let žije a pracuje v Londýně, kde si po dokončení návrhářské školy založila vlastní značku. Její kolekce jsou založené na kontrastu.

„Mám ráda barvy a struktury. Ve svých kolekcích se snažím dávat dohromady i neočekávané struktury,“ popsala svou tvorbu. Při řezání látek využívá speciální počítačový program, který minimalizuje množství odpadu. Šije v holandském studiu, které zaměstnává imigranty.

„Všem by nám mělo záležet na tom, jak se co vyrábí a koho tím ovlivňujeme. Myslím, že i pro zákazníka by to mělo být důležité,“ domnívá se návrhářka, která jako jediná Češka měla prezentaci ve výloze věhlasného obchodního domu Selfridges.