Seriál Já, Mattoni vstupuje na obrazovky

Na obrazovky České televize v pátek večer poprvé vstoupí postavy nového seriálu Já, Mattoni. Historická sága vypráví příběh ambiciózního muže, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. První díl sledujte od 20:00 na ČT1.

Jeden z nejdražších českotelevizních projektů se odehrává v průběhu šedesáti let bouřlivého devatenáctého a začátku dvacátého století. Seriál režiséra Marka Najbrta není jenom složitým propletencem rodinných vztahů, je také obrazem tehdejší doby a její společnosti. Hlavní postavu svérázného podnikatele ztvárnili Alois a David Švehlíkovi.

„Je to možná klišé, ale pro mě role Mattoniho byla skutečně velká herecká výzva. Právě proto, že je to postava velmi plastická a rozporuplná,“ říká David Švehlík. Marek Najbrt dodává: „Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář. Myslel jsem si, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil.“

Upoutávka Já, Mattoni (zdroj: ČT24)

Myšlenky na seriál o Heinrichovi von Mattonim, zakladateli slavné značky minerální vody, se objevily už na začátku devadesátých let po vydání knihy Dravec Mattoni autorů Bohuslava Macka a Marie Dolejší. K jeho realizaci ale došlo až o čtvrt století později. Scénář připravil Petr Zikmund (čili Jan Otčenášek), který je také autorem knihy Já, Mattoni.

Můžeme s jistotou říci, že všechno, co je tu napsáno, je pravda. Ale nemůžeme to dokázat, stojí na začátku knihy Dravec Mattoni. Také v seriálu se prolínají historická fakta a fikce. „Historik purista bude rozčilen. Celé to ale vzniká za účelem dramatického účinku a ten je nejdůležitější. Někdo to může brát, že dochází k určité zpronevěře Mattoniho osudu, ale je i spousta nedoložených věcí a my si do nich uplatňujeme svoje vlastní vzorce,“ podotkl režisér Marek Najbrt.