Jaká je Cena facky v Zemi revivalů? ČT art představuje podzimní program

ČT art vstupuje do čtvrtého roku vysílání, zaměří se v něm více než kdy jindy na českou kulturu: regionální divadla, revivalové kapely či českou pop music. Výročí oslavuje stanice opět Týdnem dárků, největším prezentem bude ve čtvrtek 1. září přímý přenos inscenace Praha stověžatá ze Studia Ypsilon. Tento soubor představí Art také v dokumentárním cyklu. Co dalšího přinese artový podzim, napoví fotogalerie.

Rozhovor s Tomášem Motlem, výkonným ředitelem ČT art

Výběr inscenace Studia Ypsilon pro přímý přenos není náhodný, tomuto souboru se budete během podzimu věnovat i podrobněji. Jak konkrétně?

Připravili jsme devítidílnou sérii Legenda Studio Ypsilon. Mapuje historii jednoho z nejosobitějších divadelních souborů u nás, od jeho vzniku v roce 1963 v Liberci. Průvodci pořadu jsou herci, například Jiří Lábus, Jiří Schmitzer nebo Martin Dejdar, i režisér Jan Schmid, který stojí v čele divadla po celou dobu.

Navíc Art letos vyhlásil Rok regionálních divadel, tzn. že se zaměříte na divadla ve všech krajích. Podle čeho jste scény vybírali? 

Regionální divadla natáčíme od vzniku Artu, ale je pravda, že takto reprezentativní projekt, který by mapoval divadelní dění v regionech napříč republikou, je zcela unikátní. Vybrali jsme třináct divadel, která reprezentují třináct krajů. Ve výběru jsou například tři hry od Williama Shakespeara i dalších klasiků, třeba Molièrova Škola žen, která byla mimochodem poslední režijní prací Ivana Rajmonta. Dostaly se tam i inscenace, které podporují původní českou tvorbu, můžu jmenovat hru Karla Steigerwalda Cena facky v Uherském Hradišti nebo Poslední trik Georgese Mélièse - osobité režijní pojetí Jiřího Havelky v Divadle Drak.

ČT art se věnuje i jiným žánrům než divadlu. V hudbě se na podzim zaměří na revivalové kapely. Proč jste si vybrali zrovna toto téma?

Tvrdí se, že v Česku je nejvíce revivalových kapel na počet obyvatel. Nevím, jestli je to pravda, každopádně revivaly jsou velký fenomén. Navíc zvláštní v tom, že na rozdíl od světa, kde se revivaly zaměřují na už neexistující kapely, u nás vznikají i revivaly skupin, které dosud existují.

Art se sice zaměřuje tento podzim na českou scénu, přejímá ale i zahraniční pořady. Na jaké se mohou diváci těšit?

Upozornil bych například na dvojdílný dokument o Georgi Harrisonovi, který režíroval Martin Scorsese. Máme připraven vynikající dánský historický seriál 1864, který se natáčel i v České republice, nebo druhou řadu série V kruhu koruny, filmovou adaptaci Shakespearových historických her v hollywoodském podání s velkými hvězdami.

Výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl o programu (zdroj: ČT24)