Laurie Andersonová upletla ze vzpomínek Psí srdce

Americká umělkyně Laurie Andersonová v pondělí v pražském divadle Archa představila svůj nový film. Experimentální dokument nazvala Heart of a Dog, tedy Psí srdce. Na první pohled jde o příběh psího miláčka, fenky Lolabelle. Podstatným tématem je však lidská paměť a identita. Někdejší partnerka hudebníka Lou Reeda ve filmu reflektuje odchod lidí, které miluje. Do českých kin snímek vstoupí 1. září.

Filmový esej hudebnice a performerky Laurie Andersonové asociačně spojuje tak zdánlivě vzdálená témata, jakými jsou vztah člověka a psa, vyprávění a poslouchání příběhů nebo konflikt mezi vládní kontrolou a soukromím amerických občanů po tragických událostech 11. září 2001. Originální vizuální složku doprovází hlas vypravěčky, která splétá mozaiku myšlenek a dojmů. Andersonová film podbarvila vlastní hudbou.

„Vlastně jde o film o příbězích. Co jsou vlastně zač, proč příběhy vyprávět, jak s nimi zacházet a co se stane, když na ně zapomeneme? Není to film o mně a mém psovi. Ale používám náš příběh, abych kladla otázky. Ve filmu je snad stovka otázek. Týkají se identity člověka a způsobu, jak vlastní identitu sami pro sebe vytváříme,“ říká umělkyně.

Snímek měl v pondělí v pražském divadle Archa českou premiéru, ve čtvrtek jej tuzemská společnost Film Europe uvede do běžné distribuce.

Laurie Andersonová: Používám příběh, abych kladla otázky (zdroj: ČT24)

Laurie Andersonová se v divadle Archa neomezila pouze na uvedení nového filmu. Během diskuze popsala také nedávný umělecký projekt, který v New Yorku vytvořila s bývalým vězněm z věznice Guantánamo. Dále hovořila o tom, jak se stala první rezidenční umělkyní, která spolupracuje s americkou agenturou pro kosmický program NASA.

Laurie Andersonová a Lou Reed
Zdroj: ČTK/AP/Rick Rycroft

Rodačka z Illinois zahájila hudební kariéru v roce 1981 hitem O, Superman. O rok později vydala debutové album Big Science. Následovaly desky Home of the Brave nebo Bright Red. Ráda kombinuje hudbu, mluvené slovo, pantomimu nebo filmové projekce. Několik let žila a spolupracovala s hudebníkem Lou Reedem, kterého si roku 2008 vzala za muže.