Pocházíme z ghetta a musíme pomáhat, říká Damian Marley

V Česku poprvé koncertoval Damian Marley, trojnásobný držitel Grammy a nejmladší syn Boba Marleyho. Reggae hudebník přezdívaný Junior Gong, který rád propojuje žánry reggae, dancehallu nebo urban music, zahrál ve velkém sále pražské Lucerny.

„Největší vliv na to, co dělám, má DNA. Víc než cokoli jiného mě ovlivnily geny mého otce. A samozřejmě hudba obecně, hlavně reggae,“ říká Damian Marley. Narodil se roku 1978 v Kingstonu na Jamajce a muzikou byl obklopen odmala. Veřejně vystupuje od svých třinácti let. „Začínal jsem v obýváku mé tety, když měla v domě party. A tak nás to bavilo, až teta řekla, abychom hráli veřejně. A tak jsem začal,“ vypráví.

Welcome to Jamrock

První vlastní album Mr. Marley vydal v roce 1996. Úspěšnější byla deska Halfway Tree, která mu vynesla Grammy v kategorii nejlepší reggae album. Světový průlom přinesla třetí deska Welcome to Jamrock z roku 2005, která propojila prvky reggae a hiphopu. Jako první Jamajčan si za ni odnesl dvě Grammy v kategorii reggae a urban/alternative.

Damian Marley: Pocházíme z ghetta (zdroj: ČT24)

Další album Stony Hill má vyjít letos v říjnu. V kuloárech už se o jeho nové desce šeptá jako o horkém kandidátovi na příští Grammy. Před týdem zveřejnil první videoklip z nového alba. Skladbu nazval Nail Pon Cross, tedy v překladu „přitlouct na kříž“.

Přestat odsuzovat

Píseň upozorňuje na odsuzování lidí kvůli jejich původu nebo barvě kůže. Ačkoliv obsahuje scénu ukřižování, nevypráví podle Marleyho o křesťanství. „Nová skladba je o lidech, kteří odsuzují jeden druhého. Není to o křesťanském kříži, je to o odsuzování mezi lidmi.“

Marley také podporuje mladé Jamajčany z chudinských čtvrtí. Založil vydavatelství Ghetto Youths International, které každý rok vydává vybrané skladby začínajících talentů z různých chudinských oblastí.

„Ghetto je místo, odkud pocházíme. I můj otec přišel z ghetta. Kořeny našich rodů jsou právě na chudých místech, takže máme odpovědnost pomáhat druhým a dávat lidem šanci,“ říká Marley. V Praze vystoupil poprvé za nebývalého zájmu publika.