I evropské dědictví má své dny. V Česku se k nim připojilo přes 800 památek

Více než osm set památek se otevře během Dnů evropského dědictví. Vydat se do nich mohou návštěvníci od 3. do 11. září ve všech krajích Česka. Mnohé objekty jsou jinak částečně nebo zcela nepřístupné, tipy na některé z nich najdete ve fotogalerii.

Dny evropského dědictví jsou kulturní akcí, která má sloužit k posílení povědomí o českém, evropském i světovém kulturním dědictví. Kromě prohlášených historických památek, jako jsou hrady či katedrály, akce zahrnuje i národní parky, uhelné doly, vykopávky a jiná méně obvyklá místa. Návštěvníkům se také otevřou dveře soukromých i veřejných budov, do kterých jinak nemá veřejnost přístup.

Lidé si výjimečně budou moci prohlédnout například podzemí (lapidárium) pražské Betlémské kaple, které pamatuje kázání mistra Jana Husa, bývalý jezuitský klášter v Opařanech, areál bývalého karvinského dolu Barbora a dalších téměř 400 běžně nepřístupných míst po celém Česku. Více napoví fotogalerie:

Kromě vstupu zdarma v řadě památek chystají některé objekty i další speciální akce: od kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí přes kroměřížskou expozici o Karlu Krylovi až po ochutnávku vín ve Starém Hradišti.

Slavnostní zahájení proběhne v sobotu ve Slavonicích, ale doprovodné akce včetně koncertů či videomappingu se budou ve městě konat už od pátečního večera.

… jsou celoevropskou akcí konanou pod patronací Rady Evropy. Její kořeny sahají do roku 1985, u nás se koná pravidelně od roku 1991. V současnosti se jí účastní na 50 evropských států.