Tančící houslistka Lindsey Stirlingová má dost odvahy

Lindsey Stirlingová vydala album Brave Enough (zdroj: ČT24)

Američanka Lindsey Stirlingová se stala jednou z hvězd internetu díky spojení dvou na první pohled neslučitelných uměleckých disciplín: tance a hry na housle. Svůj styl si drží i na desce Brave Enough, v pořadí jejím třetím studiovém albu.

Její videoklipy na YouTube sleduje více než šest milionů fanoušků, celkem je vidělo kolem miliardy lidí. V propracované choreografii v nich tancuje na hudbu, ve které kombinuje různé žánry – od klasiky přes pop až po moderní hip hop nebo elektronickou taneční muziku.

„Před dvaceti lety jsem vlastně netancovala. Pak jsem ale chtěla nějak ozdobit svoji hru na housle a vyjádřit ji po svém více unikátně. Chtěla jsem bavit lidi hrou, která by byla zároveň vizuální,“ vysvětlila Stirlingová.

Její osobitý styl ji dostal do čtvrtfinále populární televizní soutěže Amerika má talent. Dál ji ale porotci nepustili, tancovat a současně hrát na housle jim připadalo nepřirozené. Stirlingová se nenechala odradit, v roce 2011 natočila první videoklip na vlastní skladbu Spontaneous Me a ten odstartoval její kariéru. 

První sólovou nahrávku vydala před čtyřmi lety ke svému turné po Severní Americe, vzápětí vyrazila na další po Evropě. V srpnu tohoto roku vyšlo třetí album Brave Enough – dost odvahy musela umělkyně najít k překonání bolesti po smrti svého milovaného přítele.

„Začala jsem se zabývat svými emocemi. Jela jsem domů, trávila jsem čas se svojí rodinou. Prošla jsem terapií. Psát o vlastních citech byl velmi terapeutický zážitek,“ prozradila o vzniku desky.

Představí ji na svém turné, díky němuž v posledních čtyřech letech projela stovky zemí v Americe, Asii a Evropě. Své umění předvedla dvakrát i v Praze, naposledy loni v létě.