Od Londýna k české avantgardě. Paul Harvey vystavuje v Praze

Výstava Paula Harveyho v Praze (zdroj: ČT24)

Od Londýna k české avantgardě – to je název výstavy obrazů britského umělce Paula Harveyho, kterého celoživotně fascinuje a ovlivňuje československé umění. Inspirací mu byly třeba tuzemské filmy šedesátých let, dílo Bohumila Hrabala nebo Josefa Váchala. Díla britského výtvarníka a hudebníka v jedné osobě jsou k vidění v pražské galerii Černá Labuť.

Paul Harvey o sobě tvrdí, že pochopil český smysl pro humor. Sám ve svých obrazech zesměšňuje všechno, co bylo doteď bráno vážně a obrací pozornost k tradici. Muchovo dílo klidně smíchá s městskou subkulturou a ještě v něm odkazuje k filmu Věry Chytilové. „Bylo to jako zjevení, ty filmy jsou úžasné. Chtěl jsem se o nich dozvědět co nejvíc,“ říká Harvey.

Právě česká nová vlna šedesátých let spojila britského umělce s Prahou poprvé. A na celý život. „Nejsem odborník na české umění, ale jeho fanoušek. To je rozdíl. Mám rád česká díla, hlavně avantgardu zastoupenou Karlem Teigem nebo Toyen,“ tvrdí britský umělec.

Paul Harvey je představitelem britského stuckismu – směru, který vrací do hry výtvarné řemeslo, klasické techniky, sdělnost. Naopak odmítá současné – pro stuckisty nesrozumitelné – konceptuální směry, které považují za umění vystavené kupky sena nebo rozestlané postele. „Stuckismus je pro malbu, figurativní malbu,“ dodává.

Série obrazů vystavovaná v pražské galerii je autobiografická. Jeden obraz vždy představuje jeden rok autorova života už od jeho narození. Za svůj život Harvey prošel mnoha profesemi. Kromě výtvarníka byl i novinářem, umění dokonce přednáší a také založil komiks. Kromě toho hrál v několika punkových kapelách. Přes nespočet aktivit zůstal umělcem, který se prý nerad bere příliš vážně.