Do třetice všeho opraveného. Galerie v Hradci Králové otevře v listopadu

Galerie moderního umění v Hradci Králové, jež více než dva roky procházela rekonstrukcí zhruba za 120 milionů korun, se otevře až ve druhé polovině listopadu. Slibuje to Královéhradecký kraj, který zpřístupnění secesní budovy v centru města už dvakrát odložil.

Opravy budovy bývalého Záložního ústavu, postaveného v letech 1911 až 1912 podle návrhu architekta Osvalda Polívky, začaly v červenci 2014. Stavební práce skončily letos v lednu, poté pokračovaly práce na vnitřním vybavení. Galerie měla původně otevřít už v červnu, zpoždění tehdy způsobily dva podněty ze strany neúspěšných firem podané k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli soutěži na osvětlení expozic. 

„To, že jsme nestihli otevřít před letní sezonou, nás samozřejmě mrzí, nicméně nechtěli jsme turisty posílat do zpola zařízené galerie,“ uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Opravy na tapetě

Následně plánovaný zářijový termín ale padl kvůli pokračujícím restaurátorským pracím. V budově stále pracují restaurátoři na opravách historických tapet, dřevěných prvků a nábytku.

Například obnovu původních tapet totiž podle Královéhradeckého kraje, zřizovatele galerie, dopředu naplánovat nešlo a v harmonogramu se s pracemi nepočítalo. „Byly přetapetované nebo přetřené, některé dokonce zasekané kabely pro elektroinstalaci,“ popisuje původní stav ředitel galerie Tomáš Rybička.

Galerie v Hradci Králové otevře v listopadu (zdroj: ČT24)

Poslední termín otevření je stanoven na listopad. V opravené budově návštěvníci najdou stálou expozici moderního umění, prostory pro přednášky, výtvarný ateliér, studovnu i kavárnu.