Pilot Tom Hanks přistane nouzově na řece Hudson

Zázrak na řece Hudson v kinech (zdroj: ČT24)

V režii Clinta Eastwooda se Tom Hanks posadil za knipl a s poškozeným airbusem přistál na vodě. Zázrak na řece Hudson sleduje nejen záchranu pasažérů, ale i vyšetřování, jež pilotovi málem zničilo pověst a kariéru. Film, který vznikl podle skutečné události, se do kin, včetně českých, dostane v září.

Airbus A320 nouzově přistál na řece Hudson před sedmi lety. Oba motory letadla chvíli po vzletu z newyorského letiště La Guardia vyřadilo z provozu hejno hus.

„Byl to úplně normální start. Ale asi 90 sekund poté, co jsme se odlepili od země, jsem zpozoroval ptáky. Zakryli celé čelní sklo. Od vrchu dolů, zleva doprava. Obrovští ptáci, kteří byli příliš blízko na to, aby se jim dalo vyhnout,“ popisoval tehdejší situaci pilot Chesley Sullenberger.  

Někteří ptáci se dostali do motorů, což stroj poškodilo. Šestašedesátitunové letadlo se proměnilo v neřiditelný kluzák. Sullenberger zvažoval nouzové přistání na jiných letištích v blízkosti, ale na takovou možnost už bylo pozdě. Nakonec se rozhodl přistát na vodní ploše Hudsonu a zabránit tomu, aby se letadlo, které se pohybovalo pouhých čtyři sta metrů nad mořem, zřítilo do některé z obydlených částí.

Film popisuje také vyšetřování, které přišlo po přistání. Filmový Zázrak na řece Hudson, stejně jako ten skutečný, mají ale happy end - díky rozvaze pilota přežilo všech 155 lidí na palubě.