Recenze: Australský cirkus je tělocvičná exhibice

Třináctá Letní Letná je v plném proudu a festival denně přivítá stovky návštěvníků. Jedním z hlavních hostů a letošních lákadel projektu je australský soubor Circa. Umělecké seskupení z Brisbane přivezlo do Prahy představení Beyond, s nímž už několik let objíždí celý svět. Na dva týdny teď rozbilo svůj stan i na Letenské pláni.

Beyond znamená „za“, „na druhé straně“, „za hranicí“… A opravdu, při sledování inscenace si připadáte, jako byste se po vzoru Carrollovy Alenky propadli králičí norou hluboko pod zem a ocitli se ve fantastickém světě divů a kouzel, daleko za hranicí všedního dne. 

V šapitó se ukrývá vyvýšené kruhové pódium a diváky vítá zvláštní mlhavé šero. Sedm akrobatů a herců předvádí cirkusové disciplíny a odvážné fyzické kousky. Atraktivní štíhlé ženy a pružní silní muži, kterým hraje každičký sval v těle, vás vytrhnou z každodennosti a vykouzlí podívanou, při níž se leckdy točí hlava závratí.

Circa / Beyond
Zdroj: Letní Letná

Do jednoho jsou to výborní artisté, pro které neplatí stejné fyzikální zákony jako pro nás, obyčejné smrtelníky. Nechybí šálová či hand to hand akrobacie, hula hop obruče, acro jóga, čínská tyč ani drobné triky. A při sledování pozoruhodných, bizarních postav - žen s obrovskými králičími hlavami či muže převlečeného za medvěda - se zdá, že tady realitu vystřídala fantazie bez hranic.

Je trochu cítit, že představení chybí dějová linka, jednotlivým číslům by slušela větší provázanost. Inscenace dohání tento nedostatek naprosto precizním provedením všeho, co se na scéně odehrává. S klasickým divadlem má sice pramálo společného a hlubší myšlenka projektu zůstává přes všechno jaksi skryta, nikomu to vlastně ale nevadí. Ten zvláštní svět přináší tak perfektní výkony, že se při nich rozhodně nudit nebudete. Většina diváků z představení odchází v dobrém rozmaru a o to jde přece takhle v létě především.