„Teroristé historii nezastaví,“ vzkazují syrští sochaři v Palmýře

Celé léto pracovali archeologové a umělci na záchraně antické Palmýry. Téměř na rok padlo město do rukou takzvaného Islámského státu, na jaře ho zpět dobyla syrská armáda. Nejdřív ale musela celý areál odminovat, teprve pak se veřejnosti ukázala zkáza, kterou na památce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO napáchali teroristé.

K obnově památek, které zdevastovali bojovníci Islámského státu, se sjeli sochaři z různých koutů Sýrie. Prvním výsledkem jejich mravenčí práce jsou dřevěné repliky čtyř desítek soch.

Dva tisíce let zničeno za deset měsíců

Mezi replikami je i kopie sochy lva, jejíž pozlacený originál z prvního století stál u vchodu chámu zasvěceného bohu Belovi. Teroristé ho přesně před rokem srovnali se zemí. Stejný osud postihl i sochu královny Zenobie, která se ve třetím století vzbouřila proti římské nadvládě, císařská vojska ji ale zajala a město v době největšího rozkvětu vyplenila.

Tyto sochy jsou symbolem toho, že historie bude pokračovat a teroristé ji nezastaví.
Ali Mulla
syrský sochař

Archeologické skvosty v Palmýře přežily víc než dva tisíce let, džihádisté velkou část z nich zničili za deset měsíců. Podminovali celý areál v pouštní oáze vzdálené zhruba dvě stě kilometrů od Damašku, odpálili nejen chrámy, ale i Vítězný oblouk a pohřební věže v Údolí hrobů, vyplenili muzeum.

Syrští sochaři ve zničené Palmýře (zdroj: ČT24)

„Našim uměním vysíláme vzkaz a věříme, že přinese světlo lidstvu a civilizaci,“ přejí si sochaři. Jedno ze svých děl věnovali dvaaosmdesátiletému archeologovi, který se o památky v Palmýře staral celý život. Chránil je do posledního dechu – radikálové ho zavraždili, když jim ani po měsíci věznění neprozradil úkryt, kam některé z nich nechal před jejich vpádem odvézt.