Poděbrady pouští festivalový Soundtrack filmové hudby

Michal Dvořák zve na Soundtrack (zdroj: ČT24)

Filmová hudba hraná orchestrem před filmovým plátnem s projekcí už nám připadá trochu překonaná, chceme ukázat něco jiného, říká Michal Dvořák, ředitel a iniciátor nového festivalu Soundtrack v Poděbradech. Přehlídka zaměřená na filmovou hudbu a multimédia plánuje první ročník na příští rok, budoucím návštěvníkům se ale letos rozhodla pustit jednodenní trailer v podobě celodenního programu. Festivalový Soundtrack s hudbou ze Star Wars, Schindlerova seznamu nebo Shreka pustí v sobotu 27. srpna pod poděbradským zámkem.

Rozhovor s Michalem Dvořákem

Festival má v názvu slovo soundtrack. Co tedy bude hudba doprovázet? A v čem se liší od jiných přehlídek filmové muziky?

Spolupracujeme s několika zahraničními přehlídkami, ale v Čechách, pokud vím, jsme jedinou akcí tohoto druhu. Rádi bychom filmovou hudbu posunuli trochu jinam. Pracovně festival nazýváme uživatelsky přívětivý mnohovrstevnatý festival nové generace. Mnohovrstevnatý, protože je pro děti, mladé a neklidné i pro náročné posluchače, a navíc filmová hudba má tu výhodu, že jsou v ní obsaženy všechny styly: od punkrocku přes pop až po klasickou hudbu. Rádi bychom, aby byl festival interaktivní, aby hudbu mohli lidé prožívat za chůze, na lodi, v lese, při tanci atd. 

Jaké moderní technologie do akce zapojíte? 

Nové multimediální směry jsou nám blízké, ať už jsou to hololens, 3D brýle nebo 3D prostory, lasery apod. V projektu Vivaldiano jsme dokonce oprášili novými technologiemi český patent laternu magiku. Myslím, že lidé žádají obohacující hudební zážitek, jsou rádi, když je koncert povýšen přidanou vizuální hodnotou. 

Sobotní akce je jakýmsi nultým ročníkem. Jak moc prozradíte, co návštěvníci mohou čekat na tom prvním? 

První ročník bude v roce 2017. Díky náklonnosti města Poděbrady a Středočeského kraje máme smlouvu na šest let. Letošní ročník nazýváme festivalový trailer, v ochutnávce se budeme snažit lidem vysvětlit i ukázat, jakým směrem se chceme vydat. Je to jednodenní festival a je zdarma.