Z lásky k Žatci. Manželé darovali Ústeckému kraji Čapka, Fillu i Kupku

Artmix: Unikátní sbírka manželů Zemanových (zdroj: ČT24)

Soukromí sběratelé Eva a Petr Zemanovi darovali Ústeckému kraji svou rozsáhlou sbírku českého a slovenského moderního umění, která zahrnuje díla Josefa Čapka, Emila Filly nebo Františka Kupky. Součástí daru, jenž by měl podle přání manželů zůstat v jejich domovském Žatci, je i rozsáhlá kolekce artefaktů mimoevropských kultur.

Mimořádně hodnotná sbírka zahrnuje 834 předmětů hlavně z Česka a Slovenska, ale také z Německa, Španělska, Afriky i Nepálu, a je výsledkem čtyřicetileté soustavné sběratelské činnosti manželů Zemanových, kteří střídavě žijí v severočeském Žatci a na ostrově Tenerife.

„Moje nevlastní matka byla vedoucí prodejny DÍLO. A protože prodávala i obrazy, samozřejmě tam chodili i malíři. To ve mně zůstalo, a když jsme se potom dali dohromady s Evou, a ta měla k obrazům taky velmi blízko, tak jsme si začali dělat radost,“ přiblížil před časem Zeman počátky své lásky k umění.

Kolekce dokumentuje vývoj výtvarného umění převážně 20. století a začátek 21. století a obsahuje třeba díla Josefa Čapka, Emila Filly, Otto Gutfreunda, Františka Kupky, Františka Muziky, Josefa Špály nebo Jana Zrzavého. Vedle obrazů jde ale také o sochy, africké masky a starožitný nábytek.

„Od každého autora se vždy snažíme získat něco stěžejního, něco velkého, a pak něco raného, aby byl průřez tvorbou vypovídající,“ popsala Eva Zemanová před několika lety stavební princip oceňované sbírky. Tehdy se ovšem ještě nezdálo, že by se sbírky měli vzdát. Zájem o kolekci totiž opakovaně – a neúspěšně – projevil Karlovarský kraj. Vlastníkem se ale nakonec stane sousední region.

Sbírka by měla zůstat v Žatci

O přijetí daru, který se manželé rozhodli Ústeckému kraji a milovanému Žatci věnovat ze svého patriotismu, informoval krajský hejtman Oldřich Bubeníček. „Nesmírně si toho vážíme, protože manželé mohli sbírku rozprodat, ale oni se rozhodli, že bude nadále těšit i ostatní,“ prohlásil. Schvalovat ho budou ještě krajští zastupitelé.

Žatečtí zastupitelé na konci června schválili odkoupení bývalého skladu chmele na rohu Smetanova náměstí a Kovářské ulice. Budova, kterou město koupí od žateckého Chmelařství za 2,4 miliony korun, by měla sloužit právě k umístěné uměleckých sbírek z majetku manželů Zemanových. Ti si přáli, aby sbírka zůstala ve městě, kde žili. Bývalý sklad chmele by tak Ústecký kraj mohl následně od Žatce odkoupit nebo si jej pronajmout.