Filmová upoutávka týdne: Sci-fi zkoumá, jak je těžké bavit se s mimozemšťany

Ještě než se kanadský režisér Denis Villeneuve předvede s pokračováním kultovního sci-fi Blade Runner, uvede letos na podzim jiné sci-fi, které bude zkoumat kontakt s mimozemskou civilizací. Zvláštní důraz přitom bude film s názvem Arrival (Příchozí) klást na lingvistickou stránku „blízkého setkání“. V českých kinech od 10. listopadu.

Některé sci-fi filmy mohou jít cestou bombastického trikového přístupu s rozpočtem, který dosahuje čtvrtmiliardových částek, jiné dávají přednost komornímu pojetí, v němž představuje sci-fi účelný nástroj pro rozvíjení nápadu. Snímek Arrival sice podle první upoutávky na velkolepé záběry podobné Dnu nezávislosti s loděmi zastiňujícími města pod sebou úplně nerezignuje, jádro filmu se ale bude držet prostší premisy. Zamýšlí se nad tím, jak je těžké mluvit s inteligentním životem z jiné části vesmíru.

Schopnost dorozumět se totiž může znamenat, že lidstvo odvrátí konflikt galaktického rozměru, takže zdroj napětí je jasný. Úspěch bude záležet na několika málo lidech. Ústřední roli expertky na jazyky ztvárnila Amy Adams. Americká herečka už svým způsobem má jisté zkušenosti s komunikací s mimozemskou bytostí ve filmu. V nové verzi Supermana totiž ztvárnila Lois Laneovou, která udržuje milostný vztah se superhrdinou, který pochází z planety Krypton. V dalších rolích se ukáže i Jeremy Renner, Forest Whitaker či Michael Stuhlbarg.

Režisér a scenárista Denis Villeneuve je proslulý svými znepokojivými filmy a ambivalentním pojetím postav nebo rozporuplným vyzněním. Naposledy si získal pozornost s příběhem z americko-mexické hranice Sicario. Záhadný pak byl s Nepřítelem, který znamenal dvojroli pro Jakea Gyllenhaala. S tímto hercem pak spolupracoval i na velmi dobře hodnoceném kriminálním filmu Zmizení.