Michal Prokop oslavil sedmdesátiny ve Městě ER

Zpěvák, skladatel a moderátor Michal Prokop slaví. K sedmdesátinám si nadělil dvoudenní festival Krásný ztráty Live 70. Pozval své hudební vrstevníky i muzikanty o generaci mladší. V původním aranžmá vůbec poprvé zazněla skladba Město ER, kterou v Amfiteátru v Lokti nad Ohří doprovodil Karlovarský symfonický orchestr.

„Nahrávku zahrajeme šestačtyřicet let od jejího natočení, tehdy mi bylo třiadvacet. Takže je to taková opožděná premiéra. Když se to povede, tak se bude jednat o nejhezčí dárek k narozeninám, jaký bych mohl dostat. Já už jinak všechno mám,“ prohlásil Prokop.

Album Město ER se 45 let po svém vydání dočkalo jubilejní reedice. Ve své době těžko sehnatelné album vyšlo na CD s výpravným obalem a také na vinylovém LP v otevíracím obalu. Vydání ozdobil původní nerealizovaný obal od Alana Pajera, jehož vydání zastavila normalizace.

„Je to pro mě důstojné ohlédnutí se za hudbou konce šedesátých let, což byly moje začátky. Město ER je moje druhé album, ale první s původní českou muzikou, první setkání s poezií básníka Josefa Kainara v české rockové hudbě vůbec, první souboj se zpívanou češtinou, určitá pečeť doby. A je to taky vzpomínka na období, kdy končila relativní svoboda šedesátých let a nastupovala postupně normalizace,“ uvedl Michal Prokop.

Krásný ztráty

Jako moderátor se Prokop v roce 2013 na vánočním koncertě v pražském Divadle Archa rozloučil s televizním pořadem Krásný ztráty. V pořadu České televize se během 14 let ve více než 500 dílech vystřídalo na tisíc hostů z nejrůznějších oborů. „Byly tam pěkné díly, kde se člověk opravdu dozvěděl zajímavé věci,“ konstatoval Prokop.

Veřejně vystupovat začal na počátku šedesátých let v rockové hudební skupině Framus Five, zpočátku jako kytarista, později coby zpěvák. V roce 2007 byl uveden do Beatové síně slávy v kategorii osobnost.

Po roce 1989 působil jako poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách roku 1990 zasedl do české části Sněmovny národů za Občanské fórum (OF). Po rozkladu OF v roce 1991 přešel do poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance (ODA). Od roku 1992 vykonával funkci náměstka ministra kultury.

Vydáno pod