Lidem na ulici chybí pozornost. Výstava ukazuje život bez domova

Téma bezdomovectví přibližuje putovní expozice Osudy pohledem pokory s nadějí. Od začátku srpna je vystavena v barokních prostorách pražského Colloredo-Mansfeldského paláce. Fotografie Martina Pokory vznikly ve spolupráci s organizací Naděje, která lidem bez domova už 25 let pomáhá.

Série fotografií vznikala od února 2014. Fotograf Martin Pokora navštívil patnáct míst, kde lidé bez domova žijí. Focení probíhalo za účasti Aleše Strnada a Kristýny Podholové z organizace Naděje, kteří lokality předem vytipovali a s jejich obyvateli vše domluvili.

„Výstavou se snažíme veřejnosti přiblížit lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou. Mnohým z nás může připadat jako samozřejmost, že se každý den vracíme do bezpečného domova, kde nefouká, je k dispozici čistá voda a otočením kohoutku si nastavíme teplo, jaké chceme. Ne pro všechny je to však běžné. Fotografie ukazují, jak žijí lidé, které vídáme ve svém okolí a většinou je mineme bez povšimnutí,“ napsali autoři výstavy.

Na výstavě provádí Vojtěch Fiedler, který coby houslista v barokních sálech dříve hrál. Komentovanou prohlídku končí u panelů s fotografiemi lidí bez domova, ke kterým nedávno sám patřil. „I když máte práci, ale peníze utratíte za alkohol, tak nepokračujete dál, akorát se upíjíte. Spadnout na dno je vlastně strašně jednoduché,“ vypráví.

Výstava ukazuje život bez domova (zdroj: ČT24)

Lidem bez domova podle něj nejčastěji chybí rodina a kontakt s lidmi. To nejdůležitější, lidská pozornost, je přitom zdarma. „Nejde o to, že dám někomu deset korun, ale když jenom promluvím s tím člověkem, když si prostě poslechnu jeho příběh, tak už tím můžu hodně pomoct,“ radí Vojtěch Fiedler. Expozice, která vznikla u příležitosti 25. výročí založení pražské Naděje, potrvá na Starém Městě do začátku října. Další fotografie a informace o projektu jsou na webu Pokora s Nadějí.