Kapela Viola Beach vede hitparádu. O úspěchu se nikdy nedozví

První a poslední album kapely Viola Beach (zdroj: ČT24)

Album skupiny Viola Beach jen pár dní po svém vydání vede britské hudební žebříčky. A to i přesto, že jej kapela nestihla ani dokončit. Její členové v únoru zahynuli při tragické dopravní nehodě ve Stockholmu.

Okolnosti dopravní nehody, za nichž čtveřice hudebníků a jejich manažer v únoru ve Stockholmu zemřeli, zůstávají stále nejasné. Proč řidič ignoroval zábrany i výstražná světla zvedacího mostu, se policie snaží zjistit i pomocí rekonstrukce. „Stále nevíme, jak je možné, že řidič projel skrze závory. Okolnosti, které mohly vést k tomu, že auto nakonec spadlo do řeky, se skutečně těžko odhadují a vysvětlují,“ uvedl mluvčí stockholmské policie Martin Bergholm.

V době tragické události měli Viola Beach už část svého debutového alba nahranou. Nedokončené skladby se příbuzní členů skupiny rozhodli nahradit studiovými a koncertními nahrávkami. „Myslím, že to bylo správné, proto to všechno nebylo úplně zbytečné. Stalo se něco, co oni chtěli,“ uvedla k desce sestra bubeníka Jacka Dakina.

O první a zároveň poslední desce kapely Viola Beach mluví kritici jako o zábavné a rozpustilé. „Chtěli, aby jejich hudbu poslouchal každý, takže by z toho byli určitě nadšení. Vím, že by byli rádi, že o nich mluvíme,“ domnívá se bratr kytaristy Rivera Reevese. 

Na Violu Beach nezapomínají ani fanoušci, kteří album vyslali na přední příčky hitparád, ani kolegové hudebníci. Například kapela Coldplay se čtveřici rozhodla připomenout na festivalu Glastonbury, kde zahrála i skladbu od Viola Beach.