Festival Český Krumlov zakončila Carmina Burana

Festival Český Krumlov zakončila Carmina Burana (zdroj: ČT24)

O víkendu skončil pětadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Přehlídku uzavřelo v Pivovarské zahradě velkolepé dílo Carla Orffa Carmina Burana.

Kantátu na motivy středověkých pijáckých a satirických písní a básní nastudoval Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Petra Vronského. „Carmina Burana jsou velmi populární, i když neměla na růžích ustláno. Po premiéře v roce 1937 dokonce jeden kritik napsal, že kdoví jestli toto dílo ještě někdy uslyšíme,“ připomněl dirigent.

Orchestr se spolu s Kühovým smíšeným sborem, Kühnovým dětským sborem a sólisty, jimiž byli sopranistka Natalia Romanová, kontratenorista Roger Isaacs a barytonista Audun Iversen, na první a poslední zkoušku sešli terpve čtyři hodiny před představením. Večer si Carmina Burana přišlo poslechnout přes patnáct set diváků, závěrečný koncert byl tak jedním ze tří vyprodaných letošního ročníku. Úspěch měl také muzikálový večer.

Příští ročník zahájí Ramón Vargas

Celkem na placený program zavítalo čtrnáct a půl tisíce návštěvníků, porovnávat s předchozími ročníky se ale návštěvnost nedá. Ministerstvo kultury totiž festivalu zrušilo na jubilejní ročník dotaci – a festival pak musel zrušit pět koncertů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od pokračování to ale pořadatele neodradilo. Už zveřejnili plány pro příští ročník. Hudební festival Český Krumlov v roce 2017 zahájí operní pěvci Vídeňské státní opery tenorista Ramón Vargas a sopranistka Angela Gheorghiuová.