Filmová upoutávka týdne: Banderas mezi vědou a vírou

Ve Španělsku zfilmovali příběh o prvním objevu pravěkých nástěnných maleb v Altamiře na severu země. Nález v druhé polovině devatenáctého století vyvolal ostré debaty, a to jak na straně odborníků, tak ze strany náboženských skupin. Hlavní roli amatérského archeologa, který na výtvarný projev lidských předků upozornil, si ve filmu Finding Altamira zahrál Antonio Banderas.

Jak ukázka naznačuje, světový věhlas Altamiře nezajistil Marcelino Sanz de Sautuola sám. Do jeskyně s nebývale dobře zachovalými malbami z doby minimálně starší doby kamenné ho zavedla jeho malá dcera, která tak odstartuje melodramatický příběh. Zasáhne do něj ale i obraz soudobé společnosti a jejího myšlení, protože se Sautuola střetává se skepsí jak od církve, tak i z vědeckých kruhů. Sautuola přitom musel bojovat i za vlastní čest. Kvůli výtvarné kvalitě děl a jejich velmi dobrému stavu byl totiž skutečně obviněn i z podvrhu.

Antoniovi Banderasovi, který dosud zůstává asi nejvíce spjat s rolí ve filmu Zorro: Tajemná tvář, se tak nabízí pozoruhodná herecká příležitost. Poslední roky o něm nebylo moc slyšet, i když se objevil v zajímavých projektech. Je uveden u posledního filmu Terrence Malicka Knight of Cups. Také se zařadil po bok velkých akčních ikon osmdesátých let v Expendables: Postradatelní 3 a s režisérem Pedrem Almodóvarem spolupracoval na Rozkoši v oblacích.

Stále je ale mnohem známější než Hugh Hudson, který film režíruje a do kin se vrací po dlouhých šestnácti letech. Britský tvůrce naposledy uvedl v roce 2000 snímek Snila jsem o Africe. Přitom hned se svým prvním filmem zaznamenal velký úspěch. Jeho celovečerní debut v roce 1981 Ohnivé vozy to totiž dotáhl na Oscara pro nejlepší film, i když on sám v kategorii režie neuspěl. Pro člověka, který do té doby režíroval hlavně reklamy, to byl i tak velký úspěch.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

V první kratší upoutávce se představuje nový projekt Christophera Nolana, který stojí za novou trilogií o Batmanovi, ale také originálními velkorozpočtovými projekty jako Počátek nebo Interstellar. Teď se Nolan zabývá druhou světovou válkou a výsledek pod názvem Dunkirk se do kin dostane příští léto.