Cats se vrací na Broadway

Cats opět na Broadwayi (zdroj: ČT24)

Cats se vrátily na Brodway. V neděli se na tamním pódiu kočky objevily znovu po šestnácti letech. Novou premiéru přijel uvést i Andrew Lloyd Webber - autor tohoto slavného muzikálu.

„Myslím, že diváci si nemohou přesně pamatovat, jak vypadaly Cats předtím. Myslím tím, že nikdo nemá takovou paměť, aby si pamatoval každý detail hry, kterou viděl před patnácti nebo dvaceti lety. A tak diváci uvidí vlastně ten stejný muzikál, jaký mají v paměti,“ uvedl před premiérou Andrew Lloyd Webber.  

Muzikál měl premiéru v londýnském West Endu v roce 1981. O rok později se přesunul přes Atlantik, kde se za osmnáct let dočkal sedmi a půl tisíce repríz. Na Broadwayi jej diváci viděli naposled v roce 2000.

Pro náročné spojení hudby, tance a herectví jsou Cats považovány za jeden z nejlepších neamerických muzikálů vůbec. Zájem fanoušků je držel v žebříčku hraných muzikálů přes dvacet let. A ústřední melodie Memory se stala jednou z nejhranějších písní posledních tří dekád.

Cats se dočkaly nastudování ve více než třiceti zemích a překladu do patnácti jazyků. České Kočky se na pódiu poprvé objevily v roce 2004. Velkého úspěchu se dočkal i filmový záznam z roku 1998 s Elaine Paigeovou a Johnem Millsem v hlavních rolích.