It's Not Unusual. Festival Benátská! vyhlíží Toma Jonese

Na sedmdesát kapel a interpretů se v následujících třech dnech sjede do Liberce, aby vystoupili na 24. ročníku festivalu Benátská!. Vyhlíženým hostem je zpěvák Tom Jones, kterého jako správnou hvězdu předcházejí požadavky i očekávání.

Černý koberec, černé plachty a černé kapesníky patří k věcem, které si Tom Jones přál připravit. „Například také francouzské víno. Bohužel ho tady nemůžeme sehnat, takže pro něj musíme jet na Slovensko,“ doplnil další požadavky ředitel festivalu Pavel Mikez. 

Britský zpěvák, jehož proslavil v polovině 60. let hit It's Not Unusual, do Česka přiletí na poslední chvíli, přímo z pátečního vystoupení v Anglii. Stejně rychlý bude i jeho odlet do Monaka, kde koncertuje v neděli.

V Česku koncertoval Tom Jones zatím třikrát. Naposledy před pěti lety v Brně, předtím dvakrát v Praze.   

Rozhovor s organizátorem festivalu Petrem Pečeným

Jak náročné bylo dostat do Liberce Toma Jonese?

Bylo to náročné. Snažili jsme se o jeho vystoupení několik let, letos to tedy vyšlo. Přináší to spoustu dalších věcí navíc - větší stage, světla navíc, Tom Jones má i svoje specifické požadavky, ale to je tím, že je doopravdy velká hvězda. 

Které další zahraniční hudebníky byste ještě jmenoval? 

Zahraje hardrocková legenda Michael Schenker, bývalý člen Scorpions a Ufa, a pro ty mladší pak Dragonforce, to je taková hodně tvrdá parta, která mimo jiné při hraní skáče na trampolínách.

Jaká je vlastně hudební dramaturgie festivalu?

Snažíme se o multižánrovost a abychom vycítili, co lidi na festival láká. Říká, že je mainstreamový, a takových festivalů tady moc není. Specifický je i okruh fanoušků - díky nim je Benátská! vždycky strašně pozitivní. 

Vy vystoupíte se svou kapelou Doctor P.P.  Vystoupí také Mandrage nebo Bára Poláková. Kdo další?

Například Hana Zagorová, pro kterou to bude premiéra na rockovém festivalu. Z klasik pak Olympic, Tublatanka, Vltava, Mňága a Ždorp, z těch tvrdších Arakain, Metalinda, děda Hájíček s Krucipüskem. Z pankáčů Vypsaná fiXa, Horkýže Slíže, Pipes and Pints, Divokej Bill, Visací zámek. A konečně se nám povedlo do programu zatáhnout i liberecké kapely, protože v Liberci je silná parta kapel pro mladé. Vystoupí v jeden den na Stagi České televize. 

V programu se objevuje i muzikál Jesus Christ Superstar. Z jakého důvodu?

Jesus Christ Superstar má výročí své premiéry na Broadwayi, udělali jsme proto tematický večer. Jde o představení Hudebního divadla Karlín v koncertní verzi, ale s legendárním obsazením, tzn. s Kamilem Střihavkou, Danem Bártou a Bárou Basikovou. Piláta bude zpívat Noid a Heroda Jiří Korn. 

Jaký bude doprovodný program? Také divadelní?

Ano, třeba liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Ale máme i dvousetmetrovou skluzavku a bazény a dvě nové after party stage.