Melody Gardotová nerada vypráví o ničem

Melody Gardotová zakončila Prague Proms (zdroj: ČT24)

Letošní ročník Prague Proms zakončila v úterý Melody Gardotová. Americká zpěvačka, skladatelka a instrumentalistka, jejíž křestní jméno předurčilo její životní dráhu. Do Česka zavítala umělkyně s neuvěřitelným životním příběhem vůbec poprvé.

Od šestnácti hrála na klavír a zpívala v klubu. O tři roky později ji ale srazilo auto – rok byla připoutána na lůžku, nemohla chodit ani mluvit, ale přes velké bolesti se začala učit na kytaru a skládala písničky. Své první album nahrála ještě v nemocnici. Dostalo ji znovu na nohy a časem i na hudební vrchol. 

„Je velmi lehké napsat píseň, která vypráví o ničem,“ říká Melody Gardotová. „Hudba je médium a umělecká forma určená k tomu, abychom si vyprávěli a pamatovali, kde jsme byli, kde jsem teď, a měli velkou naději v budoucnost.“

Zatím vydala čtyři alba. Většina hudebních kritiků se shoduje, že loňská deska Currency of man je zatím tou nejlepší. Jednatřicetiletá zpěvačka, která se předtím pohybovala v klidných vodách jazzu, se tentokrát vydala cestou experimentu. Gospel, blues, funk, soul a elektronická hudba doprovází její temné texty, které vypráví příběhy outsiderů.

„Teď je to nový živel a nový zvuk, protože se mnou pracují jiní lidé. Hraje se mnou skvělá kapela a skladby mají nový prostor, ve kterém žijí. Zvuk na desce je zvukem dneška. Kdybychom dělali tuto desku zítra, bude znít úplně jinak,“ tvrdí Gardotová.

Před dvěma lety musela mít na pódiu ještě hůlku, teď už se při koncertech obejde bez pomoci. V rozhovorech proto nikdy nezapomene připomenout zásadní roli hudební terapie.