Na road movie do Montenegra lze zažít horu dobrodružství

Montenegro v kinech (zdroj: ČT24)

„Dva Češi hledající dvě dívky pro road trip. Musejí být otevřené všemu a bezúdržbové.“ Tímto inzerátem začíná road movie Montenegro režiséra Petra Kubíka. Hlavní roli při natáčení jeho celovečerní prvotiny, která začíná ve čtvrtek cestu po českých kinech, hrály divoká příroda a také terénní auta.

Příběh sleduje dva Čechy, kteří se vydávají do Černé Hory spolu s dvěma studentkami ze Srbska. Pro jednu z nich je společná jízda zároveň námětem školní práce na téma, jak se lidé chovají v uzavřeném prostředí auta.

Snímek se do divočiny vydal natáčet štáb složený z osmnácti lidí z devíti zemí v pěti autech. Předem připravený scénář musela často doplňovat improvizace. „S filmem jsme žili. To znamená, že jsme vyrazili na road trip a během něho jsme točili road movie. Potřebné pocity jsme ani nemuseli vytvářet, byly tam,“ říká o natáčení režisér Petr Kubík.

Dobrodružné filmování se neobešlo bez zranění. „Vyhecovali jsme se s kolegou, že skočíme z mostu salto do vody. Jemu se to ještě jakž takž povedlo, já se ale přetočil a vyrazil jsem si dech. Kuba mě hned popadl a odtáhl na břeh, asi mi zachránil život,“ přidal jednu takovou „historku z natáčení“ herec Pavel Richta.  

Potřebný materiál natočil štáb během šesti týdnů. Pak ale nastal zlom – došly peníze a film tak ležel rok a půl v šuplíku. Výsledná verze vznikala jen postupně. Do kin film míří tři roky po první klapce. Na premiéru ho vyprovodí kolona terénních vozidel a závodního vozu Tatra.