Pokora od půlky světa. Začaly Folkové prázdniny

Začaly Folkové prázdniny (zdroj: ČT24)

Vyznavačům folku začaly prázdniny. Strávit je mohou v Náměšti nad Oslavou, kde pojednatřicáté začal festival právě s tímto názvem – Folkové prázdniny. Letos s tématem „pokora“. Písničkáře z Česka i zahraničí doplňuje i divadelní program nebo výtvarné dílny.

Přehlídka v Náměšti zprostředkuje posluchačům folk z mnoha zemí. Letošní ročník zahájila tradiční gruzínská vokální polyfonie v podání mužského a capella sboru Iberi. Historické balady i oslavné písně nalákaly na folkový festival stovky lidí. „V Gruzii je několik regionů a polyfonie a harmonie je u každého regionu odlišná, to je, myslím, velice zajímavé,“ uvedl ke gruzínské hudební tradici Buba Murgulia z kapely Iberi.

Návštěvníci festivalu už také mohli slyšet Roberta Křesťana a Druhou trávu nebo rakouského hráče na hang, perkusní hudební nástroj, Manua Delaga. Folkové prázdniny ale vedle hudby velkou pozornost věnují i dalším žánrům. „Máme tu hnízdo múz, což je festival dílen,“ upozorňuje dramaturg  festivalu Michal Schmidt. Po celou dobu festivalu je na programu také několik výstav, soutěží a divadelních představení. Všechny se snaží vycházet z hlavního tématu celé akce – pokory.

Folkové prázdniny trvají v Náměšti nad Oslavou do 30. července. Z českých hudebníků vystoupí ještě Radim Hladík s Blue Effectem, Vladimír Merta či Bratři Ebenové, přijedou ale také muzikanti z Izraele, Brazílie, Dánska nebo Kanady.