Letní filmová škola o víkendu přivítala Shakespeara i polské režiséry

Letní filmová škola o víkendu přivítala Shakespeara i polské režiséry (zdroj: ČT24)

Letní filmová škola pokračuje třetím dnem v Uherském Hradišti. Mezi témata nedělního programu patří vzpomínka na dramatika Williama Shakespeara a odraz jeho díla ve filmu, kterému se ve svých přednáškách bude věnovat profesor Martin Hilský. Program se bude věnovat i osobnostem polské kinematografie. Drama Bankéři a Cutterova cesta uvede osobně jeho režisér Ivan Passer.

Ivan Passer během zahájení převzal výroční cenu za celoživotní boj o zachování umělecké svobody jak v československé, tak exilové tvorbě. Současně v sobotu podiskutoval s diváky snímku Zrozen k vítězství a též vedl Lekci filmu.

Letošní programový blok Visegrádský horizont představuje Janusze Majewskieho. Polský filmový a televizní režisér patří mezi nejvýraznější osobnosti polské kinematografie. V jeho hrané tvorbě dominují žánrové snímky a nostalgické filmové přepisy meziválečných literárních děl. Na svém kontě má ale také několik česko-polských koprodukčních snímků jako Dvojí svět hotelu Pacifik či Kainovo znamení, na Letní filmové škola představil také svůj nejnovější film Excentrici.

Letošní Retrospektiva patří Luchinu Viscontimu. Už jeho první filmy jasně signalizovaly, že na scénu přichází velký vypravěč a že nechce vyprávět o ničem menším než o lásce a smrti. Milovník literatury, zvláště Manna a Prousta, tak navíc činil vždy ryze filmovými prostředky a patřičně angažovaně. Letní filmová škola připravila kolekci jeho čtrnácti celovečerních filmů, například Země se chvěje, Hvězdy Velkého vozu a Posedlost, v úterý pak na film Vášeň nebo Rocco a jeho bratři. V pondělí o Viscontim přijede přednášet Stefanie Parigi z univerzity v Římě.