Hudba mého srdce. Americká lékařka léčí srdečním tlukotem

Tlukot srdce v hudbě jako terapie (zdroj: ČT24)

Hudba je jako součást léčebných terapií využívána už léta - lékařka Bridget Sovaová ze Spojených států ale tento obor posunula ještě dál. Do písní vkládá záznam tlukotu srdce svých dětských pacientů - některé to uklidňuje, pro jiné je to pojítko se světem. Svou metodu se snaží šířit dál.

Písně založené na tlukotu srdce tvoří Bridge Sovaová svým pacientům na míru. „Jako hudební terapeuti víme, že hudba je navázaná na naše vzpomínky,“ vysvětluje. „Doufáme, že když rodina skladbu uslyší, hned se jim vybaví jejich syn nebo jejich dcera.“ 

Tlukot srdce vložila do známých ukolébavek, ale i třeba do hitů popové hvězdy Katy Perry. „Vezmu kteroukoliv píseň, kterou si rodiče vyberou, a přetvořím ji pro ně. Rytmus se musí přizpůsobit tlukotu srdce. Ten neměním, měním píseň, aby s ním pasovala,“ popisuje postup Sovaová.

Tlukot srdce zaznamenává přes stetoskop do mikrofonu, který má připojený k nahrávacímu zařízení. Hudbu pak přidává a upravuje v počítači. V používání své metody školí i další terapeuty. 

Za rok stihne vytvořit až sedmdesát podobných nahrávek. Ke každé pak přikládá rodičům jako dárek ještě jeden soubor – čistý záznam bez hudebních příkras. Aby se do tlukotu srdce svého dítěte mohli zaposlouchat kdykoliv.