Český varhaník uspěl v Bachově soutěži v Lipsku. Byl to sen, říká

Rozhovor s Pavlem Svobodou (zdroj: ČT24)

ROZHOVOR. Českým hudebníkům se letos v mezinárodních soutěžích mimořádně daří. Po vítězství klavíristy Lukáše Vondráčka v soutěži královny Alžběty v Bruselu se raduje i varhaník Pavel Svoboda. V Mezinárodní Bachově soutěži v Lipsku obsadil druhé místo. Stal se tak prvním českým laureátem soutěže po šestatřiceti letech, naposledy byl v této soutěži oceněn Svobodův učitel Jaroslav Tůma.

Rozhovor s Pavlem Svobodou

Je pro vaši kariéru významnější titul z mezinárodní soutěže nebo třeba z festivalu Pražské jaro, kde jste se stal laureátem v roce 2013?

Obou si samozřejmě vážím, nicméně Bacha skutečně miluju, takže Lipsko byla logická volba a, snad to není přehnané, sen. 

Už v lednu jste musel poslat pořadatelům videonahrávku bez střihu. Je takový postup běžná praxe mezinárodní soutěže?

V případě těch velkých ano. Podmínkou je téměř půlhodinové DVD bez jediného střihu, aby nebyla použita nahrávka někoho jiného nebo audionahrávka sestříhaná po jednotlivých taktech.  

Stihnete si při soutěži poslechnout konkurenci? 

Přes zeď cvičných tříd na Vysoké škole hudební jsme se samozřejmě slýchávali, v soutěži jsem si ale ostatní účastníky poslechl, až když jsem dohrál čtvrté kolo a měl jsem to za sebou. Člověk se nicméně s kolegy a – v uvozovkách – soupeři setkával průběžně. Musím říct, že atmosféra byla velmi příjemná, získal jsem spoustu nových kontaktů, a i kdybych žádnou cenu nedostal, jsem za účast rád. 

Vy sám jako varhaník máte řadu aktivit, věnujete se i ochraně historických varhan. Pomůže vám takovýto mezinárodní úspěch?

Budu v to doufat. V České republice máme spoustu krásných historických nástrojů i některé špičkové moderní nástroje, například v Brně v jezuitském kostele, nicméně je spousta věcí, v nichž lze Západ ještě dohánět. Například v Čechách bohužel nemáme srovnatelný nástroj s tím, na němž jsme soutěžili ve finále – ve slavném kostele sv. Tomáše, kde v Lipsku působil Johann Sebastian Bach. Třeba se ještě povede takový u nás postavit. 

Kde vás lidé mohou v nejbližší době slyšet hrát?

Koncertů bude celá řada, spousta z nich v zahraničí, v Itálii, Německu, Polsku. V Čechách koncertuji v nejbližší době v Luhačovicích, na mezinárodním varhaním festivalu v Praze u Svatého Jakuba nebo v září v Olomouci.

Bachova soutěž je určená pro hudebníky od 16 do 33 let. Koná se v Lipsku od roku 1950 a od roku 1996 se vypisuje každé dva roky. V sudých ročnících soutěží v interpretaci Bachovy hudby umělci hrající na varhany, na violoncello a zpěváci, v lichých ročnících klavíristé, houslisté a cembalisté. V uplynulých ročnících soutěže získali cenu tři čeští varhaníci a jeden klavírista.

V letošním ročníku se o ocenění ucházelo 27 varhaníků. První místo obsadil Japonec Kazuki Tomita, třetí cenu získala Ruska Alina Nikitina.