Druhý den Colours of Ostrava: Proč nepřijedou Radiohead?

Co přinesl druhý den na 15. ročníku Colours of Ostrava? Z těch zvučnějších jmen třeba koncert islandských Of Monsters and Men. Pokračoval také přidružený diskusní program Meltingpot, mimo jiné s nositelem Pulitzerovy ceny, básníkem Yusefem Komunyakaaem. Účinkující i atmosféru zachytila naše fotogalerie:

Dvacítka pódií nabídne do neděle celkem tři stovky vystoupení, včetně nejočekávanějšího hosta – britských Underworld, kteří vystoupí na závěr multižánrové přehlídky. Podrobněji se Colours věnoval také speciál ČT24, vysílaný z festivalové Scény České televize. Mluvilo se o programu, organizaci i aktuálních tématech a událostech, které Colours ovlivňují či zajímají.

Jak se vybírají hudebníci pro Colours?

Zlata Holušová, ředitelka festivalu: „Je to taková velká šachová partie o to, co se nakonec povede, jsme v obrovské mezinárodní konkurenci. (…) Dost závisí na tom, které kapely jsou v tu chvíli na turné a které jezdí. (…) Ráda bych tu samozřejmě viděla třeba Radiohead, ale to je kapela, která by spolkla celý rozpočet Colours na kapely, takže to prostě není možné.“

Ve čtvrtek večer svět šokoval útok ve francouzském Nice, při němž útočník najel kamionem do davu lidí při oslavách Dne Bastily a více než osmdesát jich zavraždil. Jak je zajištěna bezpečnost na takových velkých akcích, jakými jsou i festivaly?

Jiří Sedlák, mluvčí festivalu: „Festivalová bezpečnost je za ta léta už standardně vysoce nastavená, tj. ochranná služba, dostatek pracovníků, osobní prohlídky i letos novinka – skenery kovových předmětů. Festival také úzce spolupracuje s integrovaným záchranným systémem, bezpečnostní analýzy, co by se dělo v tu chvíli, kdy by něco nastalo, se dělají dlouho dopředu.“

Přehrajte si celý speciál, jehož hosty byl i hudební publicista Ondřej Bezr nebo profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš.

Speciál z Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)