Vivat festival! Hudební festival Český Krumlov slaví čtvrtstoletí

Peruánský tenorista Juan Diego Flórez je hlavní hvězdou letošního, už pětadvacátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Od 15. července do 6. srpna na různých místech historického města posluchačům nabídne přes dvacet symfonických a komorních koncertů.

Letošní ročník otevře audiovizuální prolog s názvem Vivat festival, který na zámeckých terasách propojí hudbu s promítáním do vodní mlhy, lasery a ohně. Hudebně-obrazová fantazie z minulosti i budoucnosti festivalu je oslavou 25 let jeho existence. Diváci ji budou sledovat z protějších břehů a mostů.

Juan Diego Flórez v Krumlově

Jubilejní ročník přivítá také některé interprety, kteří v Krumlově už vystoupili. Vrátí se například jazzový trumpetista Arturo Sandoval, který zahraje hned dvakrát -–s jazzovým i klasickým koncertním programem. Prostor dali pořadatelé i dalším žánrům mimo klasickou hudbu: chystá se například večer muzikálových melodií se sólisty z broadwayských divadel nebo filmových melodií Ennia Morriconeho a Luboše Fišera.

Hlavní hvězdou festivalu bude tenorista Juan Diego Flórez. Peruánský pěvec se představí na zahajovacím operním galakoncertu 16. července v Pivovarské zahradě za doprovodu rezidenčního Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Christophera Franklina. Zazní především Mozartova a Verdiho díla. „Program koncertu jsme sestavili z mého repertoáru. Předvedu vše, co umím. Bude tam belcanto, romantická francouzská opera a písně,“ upřesnil Flórez.

Rozhlasový orchestr vystoupí i na závěr akce, kdy spolu s Kühnovým smíšeným sborem a Kühnovým dětským sborem provede slavné dílo Carla Orffa Carmina Burana.

Vedle Klášterní nebo Pivovarské zahrady či zámecké jízdárny se program festivalu po 23 letech vrátí i do zámecké kaple. Varhaník Jaroslav Tůma zde 31. července připomene barokní díla Adama Václava Michny či Jakoba Frobergera.