Tate Modern se ohlíží za autorkou nejdráže prodaného obrazu

V Tate Modern vystavují Georgii O'Keeffeovou (zdroj: ČT24)

Londýnská galerie Tate Modern připravila retrospektivu americké malířky Georgie O'Keeffeové. Obrazy této umělkyně, která zemřela v roce 1986 v necelých sto letech, patří mezi nejdražší díla na světě. K vidění jsou do konce října.

Z tvorby Georgie O'Keeffeové se do Tate Modern vešlo více než sto obrazů. Jedním z hlavních zdrojů její inspirace byla příroda. „Když se díváte na její krajinu Nového Mexika, nepochybujete, že stromy a hory existují. Můžete cítit prach, jako by byly obrazy pokryté vrstvou prachu,“ upozorňuje na přesvědčivost umělčiných děl kurátorka Estelle Lovattová.

K jejím hlavním tématům patřil i New York. Tento námět zpracovávala jednoduchými tvary. Postupně ale u květin i budov začala používat realistickou malbu – chtěla se vyhnout sexuálním konotacím. A poprvé namalovala mrakodrap.

Umělkyně, která nechtěla být umělkyní

Georgie O'Keeffeová o sobě celý život hovořila jako u umělci, nikoli o umělkyni. „Vášnivě věřila v rovnoprávnost, a proto se bránila zařazování mezi ženské malířky,“ vysvětlila kurátorka Tanya Barsonová. 

Škatulkování se nevyhnula – její obraz durmanu se před dvěma lety prodal za 44 milionů dolarů, a stal se tak nejdráže prodanou malbou ženské umělkyně.