PJ Harvey a Prodigy v Trenčíně. Prostě Pohoda

Už 20 let je na Slovensku Pohoda (zdroj: ČT24)

Už dvacet let je na Slovensku Pohoda. Letošní ročník ve čtvrtek otevřela PJ Harvey. Další velkou hvězdou bude kapela Prodigy. Žánrově pestrá přehlídka ale nabídne i desítky dalších kapel a muzikantů i tradičně bohatý doprovodný program. Pořadatelé prodali všech 30 tisíc vstupenek – třetina návštěvníků je z Česka.

Podle organizátorů dominují zahraniční hudebníci, mezi kterými je nejvíce Britů. Naopak slovenských a českých kapel je méně. Pohoda totiž láká na interprety, které návštěvníci hned tak jinde neuvidí. 

Mnozí přijíždějí právě kvůli objevování nových skupin a stylů. Své poprvé tady prožijí i někteří interpreti. Například Heiko Mathias Förster, dirigent Janáčkovy filharmonie, která na Pohodě zahrála s úspěchem. „Možná zde jsou i lidé, kteří dnes zažili první koncert vážné hudby v životě. Beru to tak, že je naším úkolem přinést hudbu světu,“ podotkl dirigent.

PJ Harvey na festivalu Pohoda (2016)
Zdroj: Tomáš Tkáčik/ČTK

Pohodu založil před dvaceti lety zpěvák kapely Bez ladu a skladu Michal Kaščák. Původně amatérská akce se vyvinula v jeden z největších festivalů v bývalém Československu. V roce 2009 po vichřici, která v areálu zabila dva lidi,  Michal Kaščák zvažoval, jestli vůbec pokračovat. Nakonec rozhodl, že už nebude navyšovat množství návštěvníků. Jediné, co se s roky mění, je skladba hudebníků.

Máme zastoupených asi třicet zemí s tím, že podíl domácí a české tvorby za poslední roky výrazně poklesl. Myslím si, že je to tak dobře. Chtěl bych právě vytvořit něco, kde se sejde celý svět.
Michal Kaščák
organizátor festivalu

Hudební program doprovází i třeba program literární. Samostatný fenomén v rámci festivalu představují debaty. Letos se mluví o Evropské unii nebo nárůstu pravicového extremismu. V některých ročnících dokonce diskuse zastínily největší hudební hvězdy. Obrovskou pozornost přitáhly rozhovory Štefana Hríba se sesazeným arcibiskupem Robertem Bezákem nebo Václavem Havlem.

Vydat se na hudební poznávání napříč žánry, od klasiky přes etnickou hudbu, rock až po řízné ska, mohou návštěvníci Pohody na trenčínském letišti do soboty.