Sudkovy neznámé fotografie se vynořují v šeru chrámu sv. Víta

V pražském Ateliéru Josefa Sudka je možné spatřit svatovítskou katedrálu tak, jak ji vnímal tento slavný fotograf – od velkých celků až k nejmenším detailům. Tři desítky nepříliš známých snímků jsou vystaveny u příležitosti Sudkových výročí – sto dvaceti let od narození a čtyřiceti od jeho smrti.

Soubor „fotografa světla“ nazvaný V šeru chrámu zapůjčil ateliéru Ústav dějin umění Akademie věd. Pochází z doby protektorátu, kolem roku 1940. Ústavu je odkázala fotografova sestra Božena. „Fotografie jsou vystaveny poprvé, jsme si jisti, že ani za jeho života ani po smrti vystaveny nebyly,“ upozorňuje spolukurátorka Katarína Mašterová.

Rekonstruovali vnitřek Svatého Víta. Ze zvědavosti jsem se tam podíval. To byl k mému překvapení jiný svět. […] Vylezl jsem nahoru do triforia. Viděl jsem tam Karla IV. Usmíval se. Byl jiný, než jak jsem ho znal. Plastika měla neutrální světlo. A to bylo úžasné. Myslel jsem dřív, že bez slunce nelze fotografovat, že věci mohou být zvládnuty jen při slunečním světle.
Josef Sudek
zdroj: Ateliér Josefa Sudka

Fotky vznikaly do připravované velké obrazové publikace o chrámu sv. Víta. Publikace ale nakonec nikdy nevyšla. „Sudek nafotil kompletně celou katedrálu, zdokumentoval ji od celku až po poslední detaily a pak snímky odložil do šuplíku až do konce války,“ upřesnila kurátorka.

Paříž objevuje Sudka

Pražský fotograf byl uznávaný a ctěný i ve světě. Do galerie, která využívá prostor jeho někdejšího ateliéru, se loni zajel podívat z festivalu v Karlových Varech i herec Richard Gere.

Národní galerie Jeu de Paume v Louvru uspořádala v červnu Sudkovu první velkou retrospektivní výstavu ve Francii. Otevřena bude do konce září. „Vernisáže byly celkem čtyři a měly obrovský ohlas. Dá se říct, že kdo něco znamená v pařížské fotografii, byl přítomný. A reakce byly velmi pozitivní, velké články o výstavě vyšly například v Le Monde nebo Figaru,“ referuje o úspěchu Sudkových snímků spolukurátor pařížské výstavy Vladimír Birgus.

Z Paříže se výstava v září přestěhuje do kanadské Otavy. V Praze jsou neznámé fotografie V šeru chrámu k vidění do konce srpna.