Intriky zavedly Jindřicha VI. do ústeckého kostela

Činoherní studio připravilo na léto Jindřicha VI. (zdroj: ČT24)

Činoherní studio Ústí pokračuje ve hře o trůny. K loňskému prvnímu dílu Shakespearovy historické hry Jindřich VI. přidalo pro letní speciál díl druhý. Scénou pro pokračování velkého boje o moc se stal ústecký kostel apoštola Pavla.

Anglie v polovině patnáctého století, začíná souboj dvou šlechtických rodů známý jako válka růží – i druhý díl Shakespearovy trilogie je plný zrady a zákulisních intrik. „Starý způsob uvažování naráží na nové lobbisty a politiky,“ podotýká režisér Filip Nuckolls.

Výběr evangelického kostela pro druhý díl byl záměrný – ukázat sakrální půdu jako dějiště nemilosrdného boje o moc, při kterém dojde i na vraždu. Herci se museli přizpůsobit nezvyklému prostředí. Kvůli ozvěně je rytmus hry o něco pomalejší, aby bylo dobře rozumět každému slovu.

Trilogii Jindřich VI. uvádí Činoherní studio jako vůbec první česká scéna. Završí ji příští rok – dějiště posledního dílu bude opět neobvyklé, hrát by se měl v atomovém krytu. První i druhý díl mohou diváci v létě vidět na zámcích Vratislavice nad Nisou, Benešov nad Ploučnicí, Děčín a Nový hrad v Jimlíně. Koncem sprna pak na ústeckém festivalu Divadelní zahrada.