Americko-české efekty spojují nespojitelné

Effects spojují české a americké umělce (zdroj: ČT24)

Loď Tajemství bratří Formanů spojila potřetí umělce z odlišných kultur a kontinentů. Ve středu se tam představila také českému publiku třetí část projektu Českého centra v New Yorku. Pokračovat bude opět na podzim.

Projekt Effects svedl dohromady tvůrce, které rozděluje nejen Atlantik, ale i umělecký žánr. Loď Tajemství z New Yorku do Prahy dovezla americkou vokalistku Helgu Davisovou a českého tanečníka Jiřího Bartovance, kteří vytvořili společnou choreografii.  

Není ale jediným představením z česko-americké dílny.  V New Yorku doprovázela svou hudbou tanečnici Tendayi Kuumbaovou Lenka Dusilová. Umělecký šéf baletu pražského Národního divadla Petr Zuska se na jevišti potkal s newyorskou jazzmankou a multiinstrumentaliskou Jen Shyu, která vystupovala už na takových scénách jako je třeba Brooklynská akademie hudby (Brooklyn Academy of Music) nebo Carnegie Hall.

Úkolem tohoto projektu je vytvořit most mezi českými a americkými umělci a spojit jejich kreativitu, v podstatě spojit nespojitelné. Když jsem slyšel poprvé Jen, zhrozil jsem se, dělá opravdu divoké věci, Iva Bittová je proti ní Wolfgang Amadeus Mozart.
Petr Zuska

Po newyorské premiéře se všechna představení přesunula do Prahy. Nejinak tomu bude i v případě poslední dvojice – klarinetisty Tomáše Dvořáka a tanečnice Tami Stronachové, známé jako Dětská císařovna z Nekonečného příběhu. Své společné dílo představí v New Yorku na začátku září. 

Vydáno pod