Nový portál mapuje české kulturní akce v zahraničí

Česká centra ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí spustila projekt CzechPlatform. Nový webový portál mapuje českou kulturu a jiné aktivity v zahraničí. Umělcům, souborům a dalším aktérům, kteří se prezentují ve světě a chtějí, aby se o jejich aktivitách vědělo, stačí zanést akci do databáze a mapy.

Bezplatná platforma soustřeďuje české aktivity v zahraničí podporované ze státních i soukromých zdrojů. Přesněji je určena pro ministerstva, státní instituce, vysoké školy, umělecké agentury, kurátory, organizátory festivalů, ale také pro nezávislé umělce, vědce a další zájemce.

„Pojedete do Francie a budete chtít vědět, co se tam v té době děje. Na CzechPlatform se vám objeví všechny české kulturní aktivity, které jsou v databázi zaznamenány. Stejné záznamy může najít i velvyslanec nebo ředitel Českého centra,“ upřesnil Zdeněk Lyčka, pověřený řízením Českých center.

Webová koncentrace projektů by měla pomoci nejen tyto aktivity monitorovat, ale také propojit a případně podpořit. Podpory se může akcím dostat od českých subjektů působících v zahraničí, tedy kromě Českých center také od zastupitelských úřadů nebo krajanských spolků.