Kožená se swingu nebojí, zatančila si i s Havelkou

Magdalena Kožená se swingu nebojí (zdroj: ČT24)

To, že by první dáma české opery Magdaléna Kožená zpívala jazz, si ještě nedávno dovedl představit málokdo. Pěvkyně ale překvapila publikum hudebního festivalu Concentus Moraviae, přidala i vlastní hudební číslo, a dokonce i tanec. „Snažila jsem se naučit, jak se v jazzu pracuje s rytmem, jak se pracuje ve swingu se slovy. Je to docela odlišné od klasiky,“ přiznala Kožená.

Magdaléna Kožená tentokrát zazářila v žánru, se kterým si ji mohli až dosud spojovat maximálně její nejbližší. „Na jazz nebo swing jsem si zatím troufla jen v koupelně ve sprše,“ přiznala Kožená. Jazzové tabu se Kožená rozhodla zbořit s pomocí Ondřeje Havelky, který světové operní hvězdě nejenže půjčil kapelu, ale ještě ji zasvětil do tajů zpěvu. „Stačilo jí vysvětlit základní finesy jazzových principů,“ popsal Havelka.

Písním skladatele Col Portera v podání slavné pěvkyně tleskali diváci ve Velkém Meziříčí v rámci festivalu Concentus Moraviae, jehož je patronkou. „Pro nás je to velká radost a třešnička na dortu,“ řekl ředitel festivalu David Dittrich. Zpestřením pro diváky byly nečekané vsuvky v podobě zpěvaččiny hry na klavír a tance charlestonu s Ondřejem Havelkou. Unikátní představení bude po Velkém Meziříčí k vidění už jen v Praze, Berlíně, Hamburku a Londýně.