Devítiminutový klip dua Kieslowski přenese posluchače do Normandie

Nový více jak devítiminutový videoklip dua Kieslowski natočil režisér David Mencl na skladbu, na které se klipy netočí. Klip na písničku Normadie je součástí desky Mezi lopatky, která vznikala na severu Francie. Nečekaný příběh z vrakoviště odkazuje k atmosféře severofrancouzské Normandie.

Originální námět videoklipu je dílem Davida Mencla a Agáty F. Mayerové. Přes řadu různých námětů se nakonec jak kapela, tak realizační tým vrátil k původní myšlence. „Měl jsem přesnou ideu a volal Marii před víc než rokem, že mám námět na Normandii a že to musí být na vrakovišti. Marie mi pak za dva měsíce poslala video, kdy nechává své milované auto odtáhnout pryč a sešrotovat. A pro video použila asi dvacet vteřin z Normandie. To mi potvrdilo, že to musí být vrakoviště,“ vypráví režisér.

Normandie (zdroj: ČT24)

Kapela se v klipu objevije minimálně. Prostor dostávají herci a dalších téměř třicet neherců. „David vidí věci jinak a to je dobře. Normandii jsme sice probírali o hodně víc než naši předchozí spolupráci, klip Doteky. Ale plně respektujeme, že to nakonec dělá tak, jak to vidí on,“ komentuje autor skladby David Pomahač důvěru, kterou u něho režisér má.

Sama písnička není hratelná v éteru, na film se ale hodí velice dobře.
David Pomahač

Letošní plány dua Kieslowski sice neobsahují novou desku, ale zároveň klip Normadie není jedinou specialitou tohoto roku. „Na podzim 21.9. si chceme v Paláci Akropolis udělat speciální koncert k pěti letům našeho společného koncertování s Marií a věříme, že to bude parádní večer. Nebudeme teď ještě prozrazovat všechny hosty, ale nebude jich málo,“ prozrazuje David Pomahač další plány dua Kieslowski.

Devítiminutový klid dua Kieslowski přenese posluchače do Normandie (zdroj: ČT24)

Kieslowski je projekt o dvou lidech, o dvou hlasech a intimitě, která rezonuje mezi dvěma lidmi. Duo tvoří hudebník David Pomahač, který působil v kapelách Bez peří, Houpací koně nebo v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy, a pianistka a zpěvačka Marie Kieslowski. Kieslowski o sobě dali vědět deskou Tiché lásky, která vyšla v roce 2011. V září 2012 Kieslowski vydali druhé album Na nože, které naplňuje načaté téma vztahů, lásky, nejistot, strachů, dospívání a hledání klidného místa, kde již není potřeba nic říkat.