Jihlava rekapituluje a nabízí dokumenty na webu

Jihlava rekapituluje a nabízí dokumenty na webu (zdroj: ČT24)

Výběr nejlepších českých dokumentárních snímků je zdarma na internetu. Sedmnáctku filmů, která se v posledních dvou letech ucházela o vítězství v domácí soutěži na jihlavském festivalu, si lidé mohou pustit na portálu DAFilms. Nabídka je ale časově omezená, filmy jsou k dispozici do třetího července.

Filmy z výběru vítězných dokumentů z let 2004–2009 budou zdarma k dispozici ke streamování. Mezi nimi je i film, který byl na festivalu v Jihlavě oceněn zvláštní cenou poroty pro filmové debuty. Studentka FAMU a čerstvá držitelka Ceny Pavla Kouteckého Kristýna Bartošová se ve svém dokumentu Nebezpečný svět Rajka Dolečka vydává pátrat po bosenské historii své rodiny, jež úzce souvisí i s tragickým masakrem v Srebrenici.

Danielův svět
Zdroj: ČT24/Artcam

V roce 2014 vybrali diváci jako nejvydařenější festivalový snímek portrét mladého pedofilního muže Danielův svět. V loňském roce pak publikum ocenilo filmovou sondu do života jednoho z předních českých politiků a podnikatelů Andreje Babiše, Matrix AB.

Matrix AB (režie: Vít Klusák)
Zdroj: ČT

Kromě snímků oceněných diváky či festivalovou porotou nabídne portál i vítěze dalších cen. Například film Opři žebřík o nebe letošní držitelky Českého lva Jany Ševčíkové o konfrontaci víry s osudy společenských vyděděnců, nebo dokumentární cyklus Gottland pojednávající o české národní povaze očima generace nejmladších domácích tvůrců.

Opři žebřík o nebe
Zdroj: ČT24/Aerofilms