Agresivní a praštěný. Kurt Gebauer ukazuje, jak vypadá svět mužů

Překvapivé jméno Mužizmus nese výstava předního českého sochaře a výtvarníka Kurta Gebauera, která je od tohoto týdne k vidění v Oblastní galerii Vysočina v Jihlavě. Gebauer představuje průřez celoživotní tvorbou se zaměřením na mužské vnímání světa.

Demonstrace síly a ponurá atmosféra, tak působí jihlavská výstava Kurta Gebauera, která představuje mužské vidění světa. Významovým protipólem jihlavské výstavy je projekt Matice země, který se současně koná ve Východočeské galerii v Pardubicích.

Obě výstavy mají charakter výběrové tematické retrospektivy. „Zatímco v Pardubicích můžeme vidět díla, která představují a obdivně uctívají Matici země, tak zde jsme agresivně uchvacováni energií mužizmu,“ říká ředitel jihlavské galerie Daniel Novák.

Sarajevo nebo hajlující pařez

Emotivní procházka světem mužů má pět zastavení, které vycházejí z autorových osobních prožitků a zkušeností. „V mužství je takový praštěný prvek, že když muži nemají na práci nic zajímavějšího, jako dělat sochy nebo hudbu, tak berou do ruky zbraně,“ říká Gebauer.

Kurt Gebauer ukazuje, jak vypadá svět mužů (zdroj: ČT24)

Přes model zničeného Sarajeva nebo hajlující zlý pařez vede Gebauer diváka do doby své vojenské služby, kterou zvěčnil v několika zatím nezveřejněných skicách. „Vojna je velmi absurdní situace, takže jsem to komentoval kresbičkami,“ vypráví umělec.

Svět mužů se neobejde bez žen, připomíná Gebauer. Ženská stránka se totiž naštěstí skrývá v každém člověku. Kurátor Radek Wohlmuth zdůrazňuje, že Gebauer se lidskou problematikou a pomyslnými váhami mezi mužským a ženským principem a jejich dopady na podobu a osud světa nezabývá poprvé. Mužský a ženský svět jeho tvorbu provázejí celá desetiletí.

„Právě větší časové rozpětí exponátů přináší práce reagující na konkrétní události, například nedávný válečný konflikt v Jugoslávii. Téměř dokumentárně demonstrují nepoučitelnost, s jakou se mužské lidstvo prodírá dějinami,“ řekl Wohlmuth.

Do Jihlavy zavítají také Antonín Slavíček nebo Čestmír Kafka

Oblastní galerie Vysočina má k dispozici dvě budovy. V Komenského ulici prezentuje práce současných tvůrců, zatímco prostory na Masarykově náměstí jsou určeny pro umění 19. a 20. století. Během léta mohou lidé v budově na Masarykově náměstí zhlédnout výstavu českého krajináře Antonína Slavíčka. Od září do poloviny října se seznámí s pracemi dalšího jihlavského rodáka, barokního malíře Dominika Österreichera.

Výstava Kurta Gebauera potrvá do konce srpna. V budově v Komenského ulici jeho díla vystřídá výstava pěti slovenských malířů, kterou galerie chystá ve spolupráci s Nitranskou galerií. Na přelomu roku opanuje galerii retrospektiva jihlavského rodáka Čestmíra Kafky.