Herec Kevin Spacey se stal rytířem. Za zásluhy o britské divadlo

Známý americký herec Kevin Spacey, který hrál v seriálu House of Cards (Dům z karet) amerického prezidenta, se na Twitteru pochlubil, že získal v Británii rytířský řád. Předal mu ho princ Charles. Coby Američan ovšem Spacey (56) nemůže titul Sir používat.

Herec získal ocenění u příležitosti nedávných oslav 90. narozenin královny Alžběty II. Spacey řekl, že je poctěn a poděkoval Britům za podporu své práce. „Cítím se jako adoptovaný syn,“ řekl. Spacey byl přes deset let uměleckým ředitelem londýnského divadla Old Vic (2004 až 2015 ), kde také sám hrál. Titul získal za svojí službu kultuře a britskému divadlu. 

Spacey vyrůstal v Kalifornii a svou kariéru začal jako divadelní herec v 80. letech 20. století. Celosvětově slavným se však stal až filmovými rolemi. V roce 1995 získal prvního Oscara za vedlejší roli ve filmu Obvyklí podezřelí, o čtyři roky později pak stejné ocenění za hlavní roli ve filmu Americká krása.

Další významné role měl například ve filmech Sedm (psychicky nemocný, ale rafinový zločinec), L. A. – Přísně tajné (jeden z detektivů), Svět podle Prota (pacient psychiatrické léčebny, který tvrdí, že pochází z jiné planety), Půlnoc v zahradě dobra a zla (v magickém příběhu z města Savannah o smrti, vině, trestu a kouzlech), Margin Call (vedoucí makléř) či Cvokař (o psychiatrovi, který má sám psychické problémy). Jeho kariéra mu přinesla nominace na ceny Emmy a Zlatý glóbus.

Na jeho ocenění reagovali filmoví fanoušci nejrůznějšími upravenými fotkami

Jeho vystupování a distingované chování ho řadí mezi nejoblíbenější herce, pravidelně vyhrává i ankety o nejvíc sympatického herce. 

Politika je mu blízká i v životě

Herec je také blízkým přítelem Billa a Hillary Clintonových, a jak sám říká, v politice už ho nic nepřekvapí. Navíc tvrdí, že politika a herectví mají hodně společného. „Právníci, politici a herci dělají vlastně to samé. Prostě vezmou informaci nebo ideu a musí ji předat lidem. Přesvědčit je, že je správná. A je jedno, zda jde o jednoho člověka, nebo pět tisíc lidí na nějakém shromáždění. Nejde o lhaní. Ale jde o přesvědčování,“ uvedl v jednom rozhovoru, který citovaly Hospodářské noviny (HN). 

Herec přitom zjevně dokonale chápe to, jakým způsobem moc funguje a že politika je spíše o padesáti odstínech šedé než o černé a bílé. Franka Underwooda ze seriálu House of Cards přirovnává podle HN k americkému prezidentu Lyndonu Johnsonovi. „Tohle byl chlap, který neměl žádné zábrany a byl pěkně tvrdý. Dodnes dostává svoje za válku ve Vietnamu, a právem, ale zároveň prosadil tři důležité lidskoprávní zákony.“

Deník rovněž připomněl, že Spacey je výrazně fascinován rozvojem technologií a jejich využitím pro vyprávění příběhů. V roce 2014 si pak jako jeden z prvních herců z hollywoodské první ligy vyzkoušel roli v počítačové hře. Za úlohu Jonathana Ironse v dalším dílu proslulé herní ságy Call of Duty s názvem Advanced Warfare získal mimo jiné nominaci na cenu britské filmové a televizní akademie BAFTA za nejlepšího herce v počítačové hře.