Benefice hraje do not záchraně hudebních rukopisů v Kroměříži

Hudební archiv zachraňuje benefice (zdroj: ČT24)

Arcidiecézní muzeum v Kroměříži zahájilo sérii benefičních koncertů, které mají přispět k záchraně hudebního archivu. Staletí staré partitury ničí kyselé prostředí, pomoci může jen drahá konzervace. Hosty prvního koncertu v sále kroměřížského zámku byla zpěvačka a houslistka Iva Bittová a hráč na historické drnkací nástroje Jan Čižmář.

Hudební archiv kroměřížského muzea čítá deset tisíc položek. Výtěžek z benefice poslouží k restaurování a ošetření vybraných rukopisů. Tím prvním bude pravděpodobně jeden ze vzácných originálů – sonáty Violino Solo od Georga Muffata (1653–1704), jejíž rukopis v Kroměříži je jediný na světě.  

Skladba z roku 1677 představuje jedinou dosud známou Muffatovu houslovou sonátu. Pochází z doby, kdy se Muffat ucházel o místo kapelníka sv. Víta v Praze, když byl odmítnut jako ukázku své tvoby ji s žádostí o místo zaslal biskupovi Karlu II. z  Lichtensteinu-Castelkorna. Do jeho služeb nakonec také nevstoupil, působil ve Vídni a především v Pasově.

Dnešní papír by nevydržel

K unikátům v archivu patří také rukopisy Mozarta či Beethovena. Vzácné listiny ovšem ohrožuje kyselost. „Poškození většinou začíná drolením okrajových částí. Papír ze 17. století je kvalitní, dnešní papír s takovým PH by už neexistoval,“ upozornila kurátorka muzea Kateřina Fajtlová.  

Speciální konzervační prostředky, které jsou obranou proti poškození, přijdou na desítky až stovky tisíc korun. Vybrat potřebné finance pomohou ještě benefiční koncerty 25. července a 6. srpna, oba na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Účinkovat na nich budou francouzská cembalistka Aline Zylberajchová, hráčka na barokní flétnu traveso Marta Kratochvílová a houslisté Martyna Pastuszka z Polska a Davide Monti z Itálie.