Komiksoví čtenáři mají děsnou radost z Děsivých radostí

Nejlepším komiksem podle čtenářů jsou Děsivé radosti (zdroj: ČT24)

Děsivé radosti jsou podle čtenářů nejlepším českým komiksem loňského roku. Cena Fabula Rasa za něj patří kreslíři Michalu Suchánkovi a spisovateli Ondřeji Neffovi. Ocenění bylo uděleno o víkendu na Crewconu, který pořádalo komiksové nakladatelství Crew už pojedenácté.

Na Děsivých radostech  pracoval Michal Suchánek tři roky. „Mým snem bylo vždycky nakreslit komiks, natočit film a vytvořit počítačovou videohru. Takže se dá říct, že jednu třetinu už mám za sebou,“ podotkl ke svému debutu.

Jako literární předloha kreslíři posloužily sci-fi povídky Ondřeje Neffa. Do původního textu zasahoval jen málo. Zpočátku byl věrný tradici a všechno si pečlivě rozkresloval na papír. Od tohoto postupu ale upustil: „V průběhu času jsem zjistil, že je to pro mě krok navíc, který zdržuje, protože jsem následně kresby převáděl do počítače a dál vybarvoval, takže jsem se naučil je skicovat rovnou v počítači.“

Komiksy
Zdroj: Crew

Fax ze Sarajeva

Vedle nejlepšího českého komiksu podle čtenářů Crewcon nabídl také řadu novinek. Například český překlad Faxu ze Sarajeva, který vyšel v Americe před dvaceti lety. Kniha popisuje skutečný příběh z války v bývalé Jugoslávii. „Zpracoval ho Joe Cubert, jedna z ikon amerického komiksu. Hlavním hrdinou je komiksový vydavatel, skutečná postava Ervin Rustemagi, který v roce 1992 uvízl s rodinou v obleženém Sarajevu a dva roky se odtud snažili dostat,“ přiblížil knihu organizátor festivalu Petr Litoš. 

Kniha ve světě posbírala už mnoho ocenění. Včetně nejprestižnější ceny v oboru pojmenované podle amerického kreslíře Willa Eisnera.