Ukrajina poprvé asanuje podle Havla

Divadlo v Kyjevě nastudovalo Havlovu Asanaci (zdroj: ČT24)

Ukrajinské publikum poprvé zhlédne na divadelních prknech hru Václava Havla Asanace v ukrajinském překladu. V premiéře ji v pátek uvede Národní dramatické divadlo Ivana Franka v Kyjevě. Režie se ujal český režisér Břetislav Rychlík.

Sedm architektů na hradě připravuje přeměnu středověkého města v hygienicky vyhovující sídliště. Frašku o českém budování socialismu Václav Havel napsal roku 1987. Rozvoj městského bydlení v 70. a 80. letech s sebou nesl nenapravitelnou devastaci pamětných míst. Neohleduplnost některých současných developerských projektů dává hře novou aktuálnost.

Význam hry se neztratil ani s odstupem doby, ani v překladu. „Ukrajinci prodělávají stejnou fázi, v jaké jsme byli my po sametové revoluci. Václav Havel je tam dosti ctěnou postavou. Ukrajinci nemají takovou figuru, která by je převedla do svobodných demokratických časů a byla respektována ve světě,“ domnívá se Břetislav Rychlík, který hru nazkoušel s ukrajinskými herci.

Kyjevské nastudování uvidí i Češi

Premiéru měla Asanace v zahraničí - v listopadu 1989 ji sledovali totalitou nepoznamenaní švýcarští diváci. Na českých jevištích se hra objevila až rok po revoluci, v Realistickém divadle. Poslední nastudování před třemi lety připravilo pražské Divadlo Na zábradlí, které původní Havlovu hru aktualizovalo. Napoak kyjevská scéna ji bude hrát podle původních autorových pokynů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ukrajinskou inscenaci zaštítilo ministerstvo zahraničí a České centrum v Kyjevě v rámci projektu Rok Václava Havla, jímž připomínají nedožité osmdesáté narozeniny bývalého prezidenta. Při té přiležitosti bude hra v ukrajinském nastudování uvedena 9. října i v Praze.