Prahu čeká muzejní noc. Nabídne průlet stíhaček nebo ohnivou show

Neobyčejnou možnost prožít noc v muzeu nabízí 13. ročník oblíbené Pražské muzejní noci. V sobotu 11. června večer otevře (nebo spíš nezavře) své brány 80 muzeí a galerií na území hlavního města. Zájemci mohou prozkoumat kulturní dědictví metropole v tak trochu jiném světle. Na své si přijdou milovníci umění, historie i techniky.

Přestože některé muzejní budovy, především historická budova Národního muzea, jsou kvůli rekonstrukcím uzavřeny, oproti loňsku přibylo několik nových institucí. Muzea nabídnou bohatý doprovodný program. „Jedná se o společenskou událost, která je záležitostí všech věkových skupin,“ zve návštěvníky Martin Sekera, zástupce ředitele Národního muzea. Akce každý rok přiláká do metropole tisíce návštěvníků.

Nováčky letošního ročníku jsou galerie a studia Českého rozhlasu, Galerie Lucerna - Prostor pro současné umění, Galerie Věda a umění AV ČR, Národní památník hrdinů heydrichiády, Slovenský dom v Prahe a Univerzita Karlova v Praze - historické sídlo Karolinum.

Vstup i doprava jsou zdarma

Muzejní prostory během Pražské muzejní noci budou otevřeny od 19:00 do 01:00. Vstup je tradičně zdarma s výjimkou objektů národní kulturní památky Vyšehrad, kde bude symbolické vstupné jedna koruna. Zdarma bude také městská doprava mezi jednotlivými objekty, která bude zajištěna speciálními autobusovými linkami.

Zapojená muzea připravila pro návštěvníky doprovodné akce. Například v Anatomickém muzeu se zájemci naučí základy první pomoci, v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy se zase bude sprejovat. Návštěvníci Národního zemědělského muzea se mohou těšit na ohnivou show.

Pražská muzejní noc není pověrčivá a třináctého ročníku se nebojí. Tato výjimečná událost se za dobu svého trvání stala již nedílnou součástí pražského kulturního kalendáře a naučila do muzeí chodit i návštěvníky, kteří by jinak nepřišli.
Michal Lukeš
generální ředitel Národního muzea

Tradičně se do Pražské muzejní noci zapojují dvě muzea Vojenského historického ústavu Praha: Letecké muzeum Kbely a Armádní muzeum Žižkov. Kbely krátce po 19:00 nabídnou čtyřnásobný průlet letounů JAS-39 Gripen a další letecké ukázky letounů Aero C-104, Zlín Z-126 Trenér, Beneš-Mráz Be-50 Beta Minor a Let L-200A Morava. Přítomen bude také bývalý špičkový pilot stíhacího letounu MiG-29 Václav Vašek.

Do Armádního muzea Žižkov je naplánována ukázka střelných zbraní, představena bude také těžká vojenská technika současnosti i minulosti. Automobily a obrněné transportéry budou stát na nádvoří před muzeem. V muzeu se uskuteční prohlídky jednotlivých výstav: V zákopech 1. světové války a V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren.

Pražská muzejní noc nabídne také program pro děti, třeba v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na malé návštěvníky čeká Cesta kolem světa plná různých úkolů a hádanek.

Programu Pražské muzejní noci se dále účastní třeba Botanická zahrada (a skleníky) Přírodovědecké fakulty, České muzeum hudby, Galerie AMU, Goethe-Institut, Kino NFA Ponrepo, Knihovna Václava Havla nebo MeetFactory. Pražskou muzejní nocí vrcholí celorepubliková Muzejní noc, která se ve většině regionů konala na konci května.