Strahovský klášter poskytl barokní opeře Útočiště Amorovo

Události v kultuře: Barokní opera v kulisách Strahovského kláštera (zdroj: ČT24)

V novodobé premiéře a zároveň teprve ve druhém provedení v historii zazní v sobotu ve Strahovském klášteře barokní opera L'Asilo d'Amore čili Útočiště Amorovo. Dílo Antonia Caldary bude uvedeno v poloscénickém nastudování, v plné scénické verzi jej uslyší diváci v září v Českém Krumlově, kde původně, na začátku 18. století měla mít opera premiéru.

Oslavnou operu L'Asilo d'Amore zkomponoval v roce 1732 na objednávku barokní skladatel Antonio Caldara, druhý kapelník císařské dvorní kapely ve Vídni. Dílo napsal na libreto Pietra Metastasia u příležitosti oslavy narozenin císařovny Alžběty Kristýny.

Oslavu zkazila tragédie

Ty připadaly na konce srpna, na dobu, kdy se císařský dvůj vracel z Karlových Varů a Prahy zpět do Vídně, proto bylo představení připravováno na zámku císařova přítele a vrchního štolby Adama Františka knížete ze Schwarzenbergu v Českém Krumlově.

Opera tam uvedena ale nakonec nebyla - po tragickém skonu knížete při lovu u Brandýsa nad Labem, kdy byl postřelen samotným císařem, nepřicházelo oslavné dvorské představení v Krumlově v úvahu. Premiéra se tedy nakonec odehrála v Linci. V Praze ji diváci uvidí teprve v druhém provedení, protože dvorské opery nebyly reprízovány a nebyly ani poskytovány jiným dvorům či divadlům.

Barokní soubor Hof-Musici
Zdroj: Festival barokních umění Český Krumlov

Pro novodobou premiéru L'Asilo d'Amore nastudoval barokní orchestr Hof-Musici za řízení cembalisty Ondřeje Macka. Představení je součástí Festivalu barokních umění Český Krumlov, který operu uvede třikrát mezi 16. a 18. zářím.